Elevii de gimnaziu sunt epuizati de temele pentru acasa

12/10/2018
elevi-gimnaziu-teme-pentru-acasa

elevi-gimnaziu-teme-pentru-acasa

Ordinul ministerial semnat in 2016 este adesea nerespectat

In anul 2016 a fost semnat un ordin conform caruia elevii de gimnaziu ar trebui sa petreaca maximum 2 ore pe zi rezolvandu-si temele, astfel incat timpul dedicat scolii sa fie cuprins intre 5 si 8 ore pe zi. Acelasi ordin prevede ca temele pentru acasa trebuie sa fie diferentiate, in functie de nivelul si capacitatea fiecarui elev in parte, insa putini profesori fac asta.

In ciuda acestui ordin, la doar o luna de la inceperea noului an scolar, elevii se simt deja epuizati.

Cadrele didactice si parintii sunt de acord ca necesitatea temelor este de necontestat, insa faptul ca acestea sunt date la toate materiile face ca cerintele sa fie adesea prea mari pentru copii, acestia ajungand sa resimta temele ca pe o reala povara: „Incerc sa mi le fac pe repede inainte si nu inteleg absolut deloc”, explica un elev.

Si nu este un caz singular.

“Reincepi scoala dupa scoala”

Alti elevi declara ca temele nu sunt singura activitate pe care o au de indeplinit in decursul unei zile, deci programul lor este supra-incarcat, activitatile scolare acaparandu-le o parte prea mare din zi:  “Cand ajung acasa, ajung foarte obosita, ajung foarte tarziu, pentru ca mai am si antrenamente si cand deschid caietele si vad cate teme am, ma ia durerea de cap”, spune o eleva.

Alti elevi se plang si de temele la matematica, materia cel mai putin preferata de marea majoritate: “La mate ne-a pus sa avem caiet de teme separat si unul de clasa. Aici am la geometrie o tema, a fost destul de lunga, dupa cum se vede. Am rezolvat-o cam intr-o ora”, spune o eleva.

Si profesorii de matematica recunosc ca, adesea, nivelul de dificultate al exercitiilor este prea mare pana si pentru parintii elevilor: ”Exista exercitii peste nivelul parintilor”, declara Dana Voinea, profesoara de matematica. 

Alt elev spune ca “Nu am o problema cu consolidarea temelor, doar ca atunci cand trebuie sa le scrii, e ca si cum ai reincepe scoala, dupa scoala. E si mai obositor. Și in loc sa vrei sa le faci, ai o ranchiuna fata de teme”.

Teme mai multe la oras decat la tara

In tara, situatia temelor pentru acasa difera de la mediul urban la cel rural: in orase elevii sunt incarcati cu un program similar celor pentru adulti, iar la tara, unde nu sunt suficienti profesori, elevii sunt neglijati.

80% dintre elevi si parintii lor sunt nemultumiti de situatia temelor pentru acasa

Ministerul Educatiei Nationale a realizat un studiu in anul 2017, din care a reiesit ca aproximativ 80% dintre elevii si parintii intervievati au declarat ca temele pentru acasa sunt mult prea obositoare.

Pe de alta parte, profesorii sustin ca propunerile lor de a reduce numarul temelor pentru acasa au fost refuzate tot de catre parinti, care isi doresc rezultate scolare bune de la copiii lor.

Solutia elevilor pentru temel multe pentru acasa

Intrucat educatia actuala incearca din rasputeri sa tina pasul cu generatia digitala de elevi, alternativele au inceput sa apara. Acum la indemana oricui sunt optiunile de e-learning, sau invatare online, puse la dispozitia elevilor de toate clasele, pentru a le usura munca.

Peste 18 mii de elevi din Romania au optat pentru produsul educational online ExamenulTau.ro – avizat, de altfel, de Ministerul Educatiei Nationale. Acesta este o platforma online ce contine 100% din programa examenului de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, si este destinat elevilor din clasele V – VIII, pentru a-i ajuta sa isi rezolve temele zilnice la romana si matematica.

ExamenulTau.ro este de asemenea folosit cu succes si pentru recapitularea de dinaintea tezelor semestriale – care se apropie, de altfel – dar si pentru pregatirea elevilor din ultimii ani de gimnaziu pentru examenul de Evaluare Nationala.

Acest prim examen important din viata elevilor a dat emotii multor copii, dar si parintilor lor, de-a lungul anilor, intrucat, adesea, rata de promovabilitate abia atinge 73%:

  • In 2015 au promovat 84% dintre elevii participanti la examen;
  • In 2016 au promovat 75% dintre elevi;
  • In 2017 au promovat 77% dintre elevi;
  • In 2018 au promovat doar 73% dintre acestia.

Tot in 2018 s-a inregistrat un procent ingrijorator de elevi care au reusit sa obtina medii peste 5 la proba la matematica: doar 61.3% dintre absolventi.

Din fericire, optiunile alternative la educatia clasica dau roade, conform declaratiilor elevilor, care sustin ca ExamenulTau.ro, de exemplu, i-a ajutat sa obtina la Evaluarea Nationala o nota cu pana la 2 puncte mai mare fata de notele medii pe care le luau la scoala.

Asadar, copiii si parintii pot rasufla usurati anul acesta scolar, intrucat exista optiuni cu adevarat viabile pentru elevii care doresc un plus de ajutor la teme pe parcursul intregului an scolar, dar si la pregatirea pentru teze si Evaluarea Nationala 2019, fara sa apeleze insa la clasicele meditatii.

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.