Cât de importante sunt temele pentru acasă?

03/12/2015
pregatire pentru evaluarea nationala din 2016

teme pentru acasa

Studiile arată că elevii români nu acordă temelor pentru acasă importanța sau timpul pe care acestea le necesită, acesta fiind unul din motivele pentru care rata succesului în învățământul românesc este în declin.

Copilul tău cât timp alocă temelor pentru acasă?

Specialistii spun că elevul român alocă în jur de 7 ore pe săptămână activităților școlare, rezultând astfel într-o medie de 1 oră pe zi. Motivele pentru care se întâmplă asta sunt evidente, conform răspunsurilor oferite atât de elevi, cât și de familia acestora – programa școlară este încărcată, iar elevii sunt epuizați. Orele de curs durează 5-6 ore pe zi, iar fluxul de informații este prea mare față de cât ar putea cei mici reține la o vârstă atât de fragedă.

Ca părinte, este important să îi explici copilului tău rolul pe care îl joacă învățatul independent, să îi asiguri un bun raport școală – timp liber, dar și să îi evaluezi rezultatele.

Unii elevi mai timizi au rezultate excepționale acasă și mediocre la școală. Dacă acesta este și cazul copilului tău, atunci îl poți ajuta să îi crească încrederea în sine prezentându-i platforme de e-learning. Cea mai performantă din țară este ExamenulTău.ro, special creată pentru a ajuta elevii să se pregătească pentru Evaluarea Națională de clasa a 8-a în ritmul lor și stilul lor de învățare.

Elevii își fac temele în grabă

Conform acelorași studii, elevii își fac temele în grabă și mecanic, motivul fiind fie că nu înțeleg complet sarcinile, fie că li se par neinteresante sau inutile anumite materii și deci nu le acordă multă atenție sau importanță.

Datorită programului foarte încărcat se pierde echilibrul între alimentație, odihnă, activități fizice recomandate și școală. Acest lucru generează eșecul școlar în cazul elevilor români, iar părinții pasivi sau dezinteresați de acest aspect contribuie la toată această situație nefavorabilă.

Educația se formează atât acasă cât și în sala de clasă, astfel părinții și profesorii trebuie să își asume acest rol în egală măsură.

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache susține că profesorii au nevoie de ajutor când vine vorba de formarea celor mici. „Trebuie să ajutăm profesorii în această situație, trebuie să stăm mai mult, să-i verificăm când vin de la școala și de la liceu. Să vedem ce teme au de făcut, cât au făcut”.

Cele 7 ore pe săptămână alocate de elevi temelor nu sunt suficiente pentru un randament școlar bun. Aceștia ar trebui să profite de temele de acasă pentru a fixa noțiuni noi, pentru a-și îmbunătăți cultura generală și pentru a-și crește încrederea de sine, învățând să se descurce singuri.

Dacă vrei să îți ajuți copilul să învețe inteligent, ExamenulTău.ro îți oferă posibilitatea să îi evaluezi atât cunoștințele actuale, cât și progresele pe parcurs ce repetă materia într-un mod relaxant și distractiv.

Tu îți ajuți copilul la temele pentru acasă?

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.