CinEd Romania anunta primele proiectii pentru elevi in Bucuresti, Ploiesti si Rasnov

16/10/2018
cined-romania-proiectii-elevi-bucuresti-ploiesti-rasnov

cined-romania-proiectii-elevi-bucuresti-ploiesti-rasnov

Programul de educatie cinematografica a ajuns la cel de-al 4-lea an de activitate

Dupa ce a incheiat cel de-al 3-lea an in Romania cu cifre-record, peste 4200 de elevi fiind beneficiari CinEd in 2018, programul de educatie cinematografica este gata de a-si relua activitatea si anunta primele proiectii gratuite pentru elevii din 3 orase din tara.

CinEd este finantat de programul Europa Creativa/ MEDIA, coordonat de Institutul Francez din Paris si, pe partea pedagogica, de Cinemateca Franceza. In Romania este implementat de Societatea Culturala NexT care, incepand cu luna septembrie 2018, a preluat si activitatile pentru nivelul primar, acoperind astfel toate ciclurile scolare.

Printre noutatile celui de-al 4-lea an de activitate CinEd se numara si dezvoltarea colectiei de filme cu patru noi titluri din cinematografia europeana. Acestea sunt Aniki Bóbó (r. Manoel de Oliveira, Portugalia, 1942), Tigrul albastru (r. Petr Oukropec, Republica Ceha, 2012), Omul fara trecut (r. Aki Kaurismaki, Finalanda, 2002) si Calaul (r. Luis Garcia Berlanga, Spania, 1963).

La platforma CinEd si la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice, componenta de tutorat) au acces atat cadrele didactice, cat si bibliotecarii publici, proiectul adresandu-se tuturor celor care pot facilita educatia audio-vizuala a elevilor. Resursele sunt disponibile in limba romana si pot fi accesate gratuit.

Pe 30 octombrie la Cinema Elvire Popesco, elevi de gimnaziu de la Scoala Generala nr. 206 din Bucuresti vor participa la proiectia filmului Adapost (r. Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), care prezinta relatia complicata dintre un baietel de 12 ani si parintii lui care nu reusesc sa inteleaga motivele pentru care Rado vrea sa fuga de acasa. Pe 1 noiembrie, in Ploiesti, elevi ai Colegiul Tehnic „Toma N. Socolescu” vor viziona filmul spaniol Calaul. Comedia neagra propusa elevilor de liceu urmareste relatia inedita dintre Amadeo, un calau batran aflat in pragul pensiei si ginerele sau, José Luis. Acesta din urma este nevoit, ca urmare a conditiei impuse de asociatia de locatari, sa mosteneasca „profesia” batranului pentru a putea pastra apartamentul in care locuiesc cu totii. Lucrurile merg bine pana cand primesc vestea ca José Luis va trebui sa execute un condamnat la moarte. Cea de-a treia proiectie va avea loc in Rasnov, pe 5 noiembrie, la Scoala „Peter Thal”. Elevii il vor cunoaste pe Tigrul albastru, singurul care mai poate salva de la demolare vechea Gradina Botanica, prevenind construirea unui centru de divertisment in locul ei, intr-un oras condus de un primar diabolic.

La finalul proiectiilor elevii vor participa la dezbateri coordonate de critici de film si specialisti in audio-vizual.

CinEd este un program european de educatie cinematografica, creat in 2015, dedicat tinerilor intre 6 si 18 ani, care reuneste parteneri institutionali din 9 tari europene – Franta, Spania, Italia, Portugalia, Finlanda, Cehia, Romania, Bulgaria, Lituania. In tara noastra programul s-a bucurat de succes inca de la lansare, reusind sa construiasca o comunitate de facilitatori educationali implicati si dedicati integrarii instrumentelor pedagogice de educaţie cinematografica create in cadrul CinEd in predarea la clasa sau in activitaţi extra-scolare.

Primele formari dedicate facilitatorilor educationali in anul scolar 2018 – 2019 vor incepe in luna noiembrie. Mai multe detalii vor fi anuntate curand.

 ***

CinEd este un proiect initiat de Institutul Francez din Paris, in parteneriat cu Cinemateca Franceza si implementat in Romania de Societatea Culturala NexT.

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativa/MEDIA al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din Romania.

Parteneri: Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Institutul Cervantes din Bucuresti, EduCaB, Asociaţia Romana a Profesorilor Francofoni, Asociaţia T.E.T.Alexandria, Asociaţia Culturala KunSTadt, Primaria Municipiului Alexandria, Inspectoratul Scolar Judeţean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judeţean Brasov.

Parteneri media: TANANANA, Radio Romania Cultural, Zile si Nopti, Cinemap, Revista Arte si Meserii, Observator Cultural, Agerpres, Didactic.ro, SuntParinte.ro, Scoala Intuitext, ExamenulTau.ro, KidsNews, All About Romanian Cinema, MovieNews, LiterNet, Dissolved Magazine, Iqool, Romania Pozitiva.

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.