MODIFICARI IMPORTANTE IN REGULAMENTUL SCOLAR: fara note slabe drept pedeapsa, dar si fara telefoane mobile la ore

11/01/2018
modificari regulament scolar

modificari regulament scolar

Fara uniforme, fara telefoane mobile si fara pedepse cu note slabe

Noul regulament-cadru de organizare a unitatilor de invatamant preuniversitar prevede ca elevii nu vor mai avea voie la ore cu telefoanele mobile. De asemenea, nu se vor mai alege elevi de serviciu, iar sanctionarea elevilor cu note slabe va fi interzisa.

Interzicerea sanctionarii elevilor care nu poarta uniforma

Spre bucuria parintilor si elevilor, acestia din urma nu vor mai putea fi sanctionati in cazul in care nu poarta uniforma. Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Parintilor din Romania a declarat ca „Nu putem să-i obligam pe parinti sa le cumpere uniforme copiilor. Unii dintre ei nu isi permit aceste costuri. Totusi, asta nu inseamna ca elevii nu ar trebui sa aiba o tinuta decenta. Iar daca se pune problema identificarii unui elev dintr-o anumita unitate de invatamtnt, acest lucru se poate face prin aplicarea unui semn distinctiv precum o insigna.“

Interzicerea numirii elevilor de serviciu

Nu ar fi prima oara cand expertii in educatie trag un semnal de alarma pentru acest tip de “datorie”, acestia declarand ca a fi elev de serviciu inseamna o “munca administrative” care implica absenta de la ore.

Niciun profesor nu o sa faca recuperare pentru elevii care au fost de serviciu. Prin urmare, tot copiii trebuiau sa depuna un efort pentru a recupera lectiile. Pe de alta parte, nu e normal sa pui unul sau doi copii sa faca curat dupa ceilalti 20-30 de colegi din clasa“, a subliniat presedintele Asociatiei “Edu Cer” Stefan Vlaston.

Aceste sarcini ar putea fi preluate de profesorii de serviciu, conform spuselor directorului Colegiului National “I.L.Cargaiale” din Bucuresti, Andreia Bodea. Aceasta a mai declarat ca “oricum, elevul nu avea o responsabilitate foarte mare. La noi, elevii de serviciu ii conduceau pe parinti la o anumită sala de clasa sau la directiune“.

Notele slabe nu vor mai putea fi folosite drept pedeapsa

O alta modificare importanta a regulamentului prevede ca „rezultatul evaluarii, exprimat prin calificativ, nota, punctaj etc., nu poate fi folosit ca mijloc de coercitie, acesta reflectand strict rezultatele invatarii, conform prevederilor legale.”

Atat elevii cat si cadrele didactice sustin ca aceasta modificare era una necesara, intrucat multi profesori folosesc notele drept mijloc de constrangere a elevilor.

Catalogul a devenit un instrument de pedepsire a elevului, ceea ce nu este deloc in regulă. Sunt profesori care ii ameninta pe elevi ca le dau nota 2 sau 3 daca mai vorbesc neintrebaţi la ore. Insa nu aceasta este solutia la o astfel de problema. Nu poti sa-i dai o nota proasta unui elev la Romana sau la orice alta materie doar pentru ca s-a comportat necuviincios. Notarea la o disciplină are de-a face numai cu competentele elevilor, nu cu atitudinea sa. Pentru asemenea cazuri, in calitate de cadru didactic, poti cere scaderea notei la purtare sau alte sanctiuni“, declara Cristina Tunegaru, profesoara de Romana.

Interzicerea telefoanelor mobile pe parcursul orelor de clasa

In documentul transmis de catre Ministerul Educatiei se arata ca “In timpul orelor de curs, al examenelor si al concursurilor este interzisa utilizarea telefoanelor mobile. Prin exceptie de la aceasta prevedere este permisa utilizarea acestora in timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ sau in situatii de urgenta. Pe durata orelor de curs, telefoanele mobile se pastreaza in locuri special amenajate din sala de clasa, setate astfel incat sa nu afecteze procesul educativ”.

Masura poate fi implementata, confirma directorii unitatilor de invatamant „La noi in colegiu, elevii din gimnaziu isi pun telefoanele in dulapiorul din clasa, unde mai au si alte lucruri. Am dispus aplicarea acestei masuri pentru ca elevii mai mici se lasa mai usor distrasi de telefoanele mobile. Iar daca vorbim de scoli care nu au in dotare un astfel de mobilier, acestea pot achizitiona niste cutii de plastic (ieftine) unde sa depoziteze telefoanele“, declara Andreia Bodea.

De asemenea, Stefan Vlaston a declarat ca implementarea acestor masuri contribuie si la evitarea copiatului “Sunt clase care isi fac grupuri secrete pe Facebook unde posteaza rezultatele de la teste ca sa poata vedea toti colegii si sa poata copia.“

Asa cum era de asteptat, reprezentantii elevilor au criticat aceasta masura, Ioana Baltaretu, presedintele Consiliului National al Elevilor (CNE) declarand ca ,,avem de-a face cu o limitare a dreptului la proprietate“.

Auxiliarele vor fi alese de parinti

Ministrul Educatiei Liviu Pop a anuntat ca profesorii vor putea preda doar dupa auxiliarele alese de catre parinti. Mai exact, procesul se va desfasura astfel:

 • In functie de nevoile specifice fiecarui ciclu de invatamant, catedrele/comisiile metodice vor selecta auxiliarele didactice din lista celor aprobate de Centrul National de Evaluare (CNEE);
 • Acestea vor fi centralizate de catre profesorul diriginte si prezentate adunarii generale a parintilor;
 • Consiliul reprezentativ al parintilor / Asociatia de parinti din fiecare unitate de invatamant isi va exprima acordul pentru utilizarea acestora si vor porni demersurile necesare punerii in practica a deciziilor luate de catre adunarile generale ale parintilor, respectand totodata prevederile legale in domeniul financiar;
 • Consiliile profesorale vor informa cadrele didactice in legatura cu aceste demersuri.

Sursa informatii: Adevarul.ro
Consultati regulamentul complet AICI

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

One thought on “MODIFICARI IMPORTANTE IN REGULAMENTUL SCOLAR: fara note slabe drept pedeapsa, dar si fara telefoane mobile la ore

 1. Parinte de elev

  Dar testele ca instrument de pedeapsa pot fi folosite? ( in teste sunt date de ex probleme al caror tip de rezolvare nu a fost explicat niciodata in clasa)
  Se practica in majoritatea scolilor( ex scoala nr.75 s3)
  Sa vii cu un minim de informatii la clasa ca profesor si apoi sa ceri copiilor sa faca singuri acasa problemele din manual despre care acestia nu au habar cum se rezolva( ba si mai rau, sa dai test din ele) este ok?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.