SCHIMBARI MAJORE ALE EXAMENULUI DE EVALUARE NATIONALA! Iata la ce modificari se pot astepta elevii

20/07/2018
modificari-evaluare-nationala-clasa-8

modificari-evaluare-nationala-clasa-8

Probe in plus la examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a

Elevii din generatia care a absolvit clasa a V-a in anul 2018 vor sustine examenul de Evaluare Nationala si la o limba straina, stiinte, competente civice si sociale si la informatica.

In baza prevederilor art. 361 alin. (3) lit. b din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, Evaluarea Nationala organizata la finalul clasei a VIII-a se va desfasura in conformitate cu prevederile art. 74  alin. 5 din Legea nr. 1/2011, mentionata mai sus, incepand cu generatia de elevi care a inceput clasa a V-a in anul scolar 2017 – 2018„.

Portofoliul educational, definit de Legea Educatriei ca fiind “cartea de identitate educationala a elevului” si “elementul central al evaluarii invatarii”, Ministerul Educatiei spune: “Portofoliul educational al elevului va deveni operational, prin luarea in considerare la admiterea in invatamantul liceal sau in invatamantul profesional, incepand cu anul scolar 2021 – 2022, mai exact cu generatia de elevi care a inceput clasa a V-a in anul scolar 2017 – 2018. In acest scop, la nivelul MEN s-a constituit un grup de lucru care va elabora, pana la sfarsitul anului scolar 2018-2019, un model de portofoliu educational de care sa beneficieze toti elevii care fac parte din sistemul de invatamant romanesc.”

Mai mult decat atat, ponderea mediei examenului de Evaluarea Nationala revine la 75%, iar media claselor V-VIII la 25%.

Posibile modificari ale alineatului 5 din articolul 74 al legii Educatiei Nationale

Elevilor de clasa a VIII-a li se pregateste o noua lege, conform careia examenul de Evalaure NAtionala, clasa a VIII-a, va deveni obligatoriu pentru toti elevii. Conform aliniatului 5 din articolul 74 al legii Educatiei Nationale, „la finalul clasei a VIII-a, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale, se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor absolventilor„, iar propunerea de modificare a legii doreste “sa se realizeze o evaluare nationala obligatorie a tuturor elevilor”.

Initiatorii legii isi motiveaza propunerea astfel: “Prezenta initiativa legislativa propune modificarea Legii Educatiei Nationale pentru a asigura tuturor elevilor de clasa a VIII-a dreptul de a sustine Evaluarea Nationala.  In prezent, acest drept este rezervat doar absolventilor de clasa a VIII-a. Elevii care nu promoveaza clasa a VIII-a, fie pentru ca sunt intr-o situatie de corigenta la cel putin o materie sau pentru alte motive, nu sustin evaluarea nationala. Vorbim anual de peste 30.000 de elevi, aproape 20% din fiecare generatie, pe care nu ii evaluam. Sistemul actual permite scolilor sa isi ridice articificial – dar legal – media la evaluarile nationale, lasand in situatie de corigenta elevii care prezinta risc ridicat de a avea rezultate slabe la evaluare„.

Aceasta initiativa vine in urma unui semnal de alarma tras de Asociatia Human Catalyst p[rintr-un raport conform caruia s-a constatat ca exista scoli care interzic elevilor slabi sa se inscrie la examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, pentru a nu scadea media pe scoala.

Vrei sa iei nota mare la Evaluarea Nationala, clasa a VIII-a?
Te ajuta ExamenulTau.ro!
Iti oferim acces gratuit in platforma timp de 24h!

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.