22 de sfaturi pentru a promova Examenul de Evaluare Națională 2017

31/12/2015
evaluare-nationala-2016

evaluare-nationala-2016

Examenul de Evaluare Nationala 2017 se apropie cu pași repezi și tu tot nu te simți suficient de pregătit?

Iată 22 de sfaturi garantate de specialiști pentru elevii care urmează să susțină Examenul de Evaluare Națională 2017:

 1. Învață înainte de somn

Creierul memorează informațiile noi în timpul somnului, așadar exact înainte de culcare este cel mai bun moment în care să revizuiești materia.

 1. Practică metoda ”spațierii”

Această metodă de învățare presupune împărțirea materiei în mai multe secțiuni mici pe care să le înveți pe rând, de-a lungul timpului. Așadar nu încerca să memorezi o cantitate foarte mare de informații odată, mai bine învață câteva rânduri în fiecare zi.

 1. Spune o poveste

Transformă toate acele detalii plictisitoare pe care trebuie să le reții într-o poveste fascinantă! Le vei reține mai repede și mai ușor, plus că vei învăța într-un mod mult mai distractiv!

 1. Schimbă-ți locul

Specialiștii spun că este recomandat să înveți aceeași materie în locații diferite. Explicația este că dacă te muți din bibliotecă sau sala de lectură în camera ta, mai apoi la o cafenea sau în parc, îți forțezi creierul să creeze noi asocieri și conexiuni către aceeași informație. Merită încercat, nu?

 1. Mixează materiile

Nu rămâne blocat pe o singură materie! Decât să înveți un singur curs, mai bine  învață la mai multe materii într-o sesiune de învățare. De exemplu la matematică, decât să rezolvi doar ecuații cu scădere, mai bine rezolvi și o serie de probleme care implică și înmulțirea sau adunarea. Astfel creierul tău va fi forțat să găsească de fiecare dată noi soluții și strategii de rezolvare.

 1. Testează-te!

Aceasta este probabil una dintre cele mai bune metode de învățare. Dacă ți se pare prea greu să înveți răspunsurile testându-te direct, ține cont de următorul sfat al psihologilor: cu cât este mai greu de reținut informația în mod practic, cu atât mai ușor o vei reține pe viitor.

 1. Scrie informația

Conform unor studii, creierul reține mult mai bine informația atunci când o scriem de mână, decât atunci când o tastăm.

 1. Folosește-ți vocea!

Citind informația cu voce tare este o foarte bună metodă de a reține informații noi. De ce? Din două motive: și vezi informația, o și auzi.

 1. Consumă cofeină

Numeroase studii au concluzionat că atât ceaiul cât și cafeaua te țin focusat și în alertă atunci când trebuie să înveți o cantitate mare de informații, așadar ia-ți o cană de cafea sau ceai cu tine când te apuci de studiat.

rasfata-te!

rasfata-te!

 1. Răsfață-te!

Fie că alegi să savurezi un desert bun, să faci o plimbare, sau să îți verifici pagina de Facebook,  psihologii recomandă să ne menținem motivați cu aceste mici recompense. Știind că la finalul unei sesiuni de învățare te așteaptă un mic premiu te va ajuta să scapi de procrastinare și să îți menții interesul.

 1. Cheamă-ți prietenii!

Învățatul în grup nu ajută pe toată lumea, însă pentru cei care obișnuiesc să lucreze în echipă, asta este metoda ideală de studiat.

Revizuiește materia alături de câțiva prieteni și stabiliți-vă rolurile în grup: cineva să se ocupe de împărțirea materiei în sesiuni de învățare, altcineva să se asigure că aveți cafea și snacks-uri la îndemână, ș.a.m.d.

 1. Plănuiește!

Este recomandat să nu pornești la drum cu acest țel general de a învăța ceva, ci de a-ți plănui activitățile: alocă-ți timp în anumite zile doar pentru învățat. De exemplu: de la ora 1300 la ora 1500 vei învăța o anumită parte a materiei.

 1. Nu face nimic!

Cu câteva minute înainte de a intra în examen, nu face absolut nimic. Doar privește în gol sau relaxează-te total timp de 3-5 minute. Specialiștii au descoperit că acest gen de meditație poate reduce anxietatea și crește nivelul de atenție.

 1. Fă mișcare!

Studiile au descoperit că jumătate de oră de aerobic poate îmbunătăți viteza de procesare a informațiilor din creier.

 1. Ascultă muzică

Știm cu toții că muzica reduce nivelul stresului și anxietății. Însă deși ai fi tentat să asculți melodiile tale preferate, specialiștii recomandă să asculți muzică clasică, aceasta reducând nivelul de tensiune și teamă.

 1. Obține mega-rezultate cu Omega

Acizii grași Omega 3 se regăsesc în carne de pește, nuci sau ulei de măsline și sunt renumiți pentru efectul lor benefic asupra creierului. Un studiu a demonstrat că dacă alegi să consumi acizi grași Omega 3 și Omega 6 înainte de un examen, te vei simți mult mai calm și mai liniștit.

 1. Ia o pauză!

Pauzele regulate te ajută să fii mai productiv și să te concentrezi mai bine. Așadar ignoră telefonul și mai bine ieși la o plimbare pentru câteva minute.

 1. Dormi suficient

Când ai foarte mult de învățat e tentant să recurgi la vechea metodă de a sta treaz o noapte întreagă pentru a memora totul. Însă specialiștii spun că această metodă duce la exact opusul rezultatului scontat, și anume nu numai că nu îți garantează că vei obține o notă mare, dar vei deveni și mai sensibil la stres. Cu câteva zile înainte de examenul de Evaluare Naționala asigură-te că dormi suficient (7-9 ore / noapte).

 1. Evită internetul

Internetul este locul în care productivitatea ia sfârșit. Oricât de tentant ar fi să înveți direct pe net, șansele ca tu să faci doar asta cât navighezi sunt foarte mici.

 1. Folosește-te de puterile aromaterapiei

Cercetătorii au descoperit că mirosurile de lavandă sau rozmarin au un efect calmant și le recomandă studenților sau elevilor care urmează să susțină un examen.

 1. Meditează

Cei care practică yoga au performanțe cognitive mai bune, așadar meditează timp de câteva minute pe zi sau practică niște exerciții de relaxare pentru a te menține concentrat pe examenul ce vine.

 1. Creează-ți propria metodă

Unii învață mai bine dimineața, alții mai bine noaptea, unii învață mai bine cu prieteni, alții se izolează total atunci când trebuie să studieze – cheia este să găsești metoda care funcționează cel mai bine pentru tine.

Dacă ai nevoie de ajutor să înveți pentru Examenul de Evaluare Națională de clasa a 8-a, apelează cu încredere la ExamenulTau.ro, singura platformă românească de învățare online pentru acest examen. Platforma cuprinde materia pe 4 ani, aprobată de Ministerul Învățământului.

Tu vei incerca aceste metode de învățare pentru Examenul de Evaluare Națională 2017?

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.