Cum scapi de procrastinare

Cum scapi de procrastinare

admitere liceu

“Nu lasa pe maine ce poti face azi”

Sigur ai auzit despre procrastinare. Cuvantul provine din limba latina si poate fi definit astfel: “tendinta irationala de a amana o sarcina care trebuie indeplinita”. Elevii sunt cei mai afectati de efectele sale negative. Pentru a afla cum scapi de procrastinare, afla mai intai daca suferi de ea:

Stii ca pentru maine trebuie sa te pregatesti pentru o lectie la clasa dar intotdeauna ajungi sa te joci pe calculator, sa intri pe Facebook sau sa te uiti la un serial sub pretextul că “stau doar 10 minute”. In cele din urma te trezeÅŸti ca din transa. Iti dai seama ca timpul pentru studiu s-a scurs si ca te vei prezenta la ora cu lectia neinvatata. Te recunosti in acest scenariu?

Cum scapi de procrastinare? Urmează urmatorii pasi:

  1. Nu te mai gandi, actioneaza. Se pare ca daca te gandesti prea mult la un lucru, in cele din urma ajungi sa nu-l mai faci. Putină organizare in procesul de invatare nu strica, dar ai grija sa nu exagerezi incercand sa elaborezi planul perfect.
  2. Nu acorda sarcinilor o importanţă exagerata. Daca amani rezolvarea unei sarcini simple, in cele din urma devine dificila. Cu cat orele si zilele de taraganare trec, cu atat acea sarcina devine imposibil de rezolvat. Mai mult, in timp se fixeaza sentimentul de vina (ca nu ai reusit sa rezolvi acea sarcina) care te imobilizeaza.
  3. Incepe cu pasi mici. Priveste detaliile si nu ansamblul. Daca de la inceput vezi prea departe in viitor, orice proiect pare imposibil si te vei simti coplesit. Gandeste-te la momentul prezent si la pasul mic pe care-l ai de facut. Devii astfel entuziast si optimist. De exemplu: Nu te gandi ca ai de invatat 400 de pagini intr-o saptamana. Gandeste-te ca astazi ai de invatat doar primul capitol (20 de pagini).
  4. Nu amana sa inveti pentru examenul de admitere la liceu
  5. Incepe cu notiunile grele. La începutul studiului esti suficient de odihnit si de flexibil pentru a intelege notiunile grele. In plus, ai si energia de a cauta raspunsurile corecte. Odata ce ai rezolvat problemele dificile, restul vine de la sine.
  6. Infrunta-ti temerile. Procrastinarea poate fi definita si ca teama de succes. Oamenii amana pentru ca le este frica de responsabilitatile care vin odata cu atingerea succesului si nu pot sa si-l asume. E greu sa actionezi. Te gandesti ca nu vei reusi sau ca te vei face de ras. Dar gandeste-te ca orice decizie implica un grad mai mare sau mai mic de risc. Trebuie sa-ti asumi decizia pentru a invata din greseli. Experienta te va face mai puternic!
  7. Termina ce ai început. A nu face ceva e destul de problematic, dar a nu termina ceea ce ai început devine deja periculos. Lucrurile neterminate ne fac vinovati. Iar vinovatia este un sentiment foarte intens care se dezvolta incet dar sigur si, in final, prinde radacini in sufletul tau. La fel ca in povestea cu bulgarele de sare. Revino-ti ! Treci inca o data prin toate sarcinile pe care le ai de rezolvat si gaseste-le pe cele pe care vrei sa le termini. Actioneaza si cu siguranta te vei simti mult mai bine!
  8. Cauta oameni pasionati. Pasiunea ii impinge pe oameni sa realizeze lucruri care par imposibile. Prietenii ne inspira cu siguranta. Cauta sa te împrietenesti cu oameni care inoveaza si actioneaza neincetat. Oameni care in ciuda obstacolelor nu s-au lăsat pana nu au reusit. In timp pasiunea si determinarea lor o sa se transfere si asupra ta.
  9. Spune-le celorlalti despre planurile tale. Spune tuturor prietenilor, rudelor sau cunostintelor despre planurile tale. De fiecare data cand va intalniti o sa te intrebe cat de departe ai ajuns cu proiectul/pregatirea ta. Acest lucru nu doar ca o sa te motiveze sa misti lucrurile, dar te va ajuta totodata sa-ti contabilizezi mai bine actiunile.

Speram ca vei aplica sfaturile noastre si ca te vei vindeca de “afectiunea” numita procrastinare. Incepe cu pasi mici, persevereaza si vei reusi. Echipa ExamenulTau.ro are incredere in tine!

Leave a comment