Sunt elevii obligați să poarte uniformă școlară?

04/12/2015
uniforma scolara

uniforma scolara

Unitățile de învățământ nu pot impune elevilor uniforma școlară

Desi legile din România susțin că dreptul la educație nu trebuie îngrădit niciunui copil și sub nicio formă, există în continuare cazuri în care școlile trimit elevii acasă atunci când aceștia nu poartă uniforma școlară. Aceștia sunt adeseori mustrați în fața colegilor, uneori chiar ajungându-se la scăderea notei la purtare.

Un caz de acest gen a avut loc recent în Constanța, când o elevă a Școlii Gimnaziale Nr.2 din comuna Valul lui Traian a fost jignită și umilită în fața clasei și în final trimisă acasă de directoarea școlii, pentru că fusta pe care o purta, deși era culoarea potrivită, avea flori imprimate.

Acest scandal a scos la iveală un val de alte cazuri similare, mai mulți părinți și elevi plângându-se că școlile le impun acestora să investească sute de lei anual în uniforme școlare anume, produse doar de furnizori specifici, sub amenințarea că cei care nu se conformează vor fi sancționați.

Un elev al Liceului Spiru Haret din Moinești declară: „Avem un singur distribuitor care vine în fiecare an și ia măsuri, iar noi suntem obligați să purtăm aceste uniforme. Săptamâna trecută, doamna directoare Adriana Căzănel m-a trimis acasă, spunându-mi că dacă n-am pe mine sacoul cu însemnele școlii înseamna că nu sunt elev al liceului„.

Alte întâmplări asemănătoare au loc și la Colegiul Național Liviu Rebreanu din Bistrița, unde elevii care nu purtau uniformă sunt ori lăsați să aștepte în curtea școlii, ori trimiși direct acasă. Cadrele didactice de la Liceul Teoretic Petru Cercel din Dâmbovița au interzis elevilor fără uniformă să intre în școală.

Uniforma școlară este opțională dacă nu este gratuită

Deși unitățile de învățământ au dreptul să impună elevilor un cod vestimentar, acestea nu au dreptul legal de a-i obliga să le poarte atât timp cât nu sunt oferite gratuit din partea școlii. Prin trimiterea elevului acasă de la ore, acestuia îi este ingrădit dreptul la educație garantat de Constituție.

În momentul de față există în dezbatere în Parlamentul României un proiect de lege care prevede obligația elevilor de a purta uniformă, eșarfă sau ecuson cu emblemele școlii. Până la aprobarea acestuia, școlile nu au dreptul de a da copiii afară de la ore.

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.