Cum sa-i dezvolti autonomia copilului tau

15/12/2016
dezvoltarea-autonomiei

dezvoltarea-autonomiei

 

Autonomia, ca abilitate sociala extrem de utila, reprezinta, in fapt, independenta in cadrul relatiilor interpersonale, fara ca asta sa insemne  indepartarea sau chiar izolarea de familie si prieteni.

Conform Erik Homburger Erikson, exista cateva etape prin care adolescentul tau trebuie sa treaca pentru a-si dezvolta autonomia, una dintre acestea fiind stabilirea identitatii sinelui.

Identitatea sinelui este setul de obiective, atitudini, aptitudini si valori pe care copilul tau le adopta, deoarece le considera definitorii pentru propria persoana.

Dezvoltarea autonomiei la copilul adolescent

De cate ori nu a fost nevoie sa il impingi de la spate pentru sarcini simple, precum facutul patului, sau pentru sarcini de-a dreptul necesare, precum invatatul sau facutul temelor?

Dezvoltarea autonomiei copilului tau trebuie sa se intample cel tarziu in adolescenta, insa daca simti ca aceasta schimbare intarzie sa apara, este cazul sa intervii. Din fericire, metodele de dezvoltare a autonomiei sunt usor de implementat de catre tine, ca parinte, iar beneficiile pentru copilul tau se vor reflecta pe termen lung.

Mai mult decat atat, dezvoltarea autonomiei implica si o crestere a increderii de sine, ceea ce nu poate fi decat benefic pentru adolescentul tau rebel, in cautare de validare sociala.

Asadar, iata cum ii poti dezvolta autonomia, pentru a rari momentele in care trebuie sa il impingi de la spate:

  1. Da-i ocazia sa primeasca afirmarea/validarea din grupul sau de prieteni

Adolescentilor nu le place sa se simta ingraditi. In ciuda faptului ca este in continuare dependent de tine, ca parinte, copilul tau va refuza cu vehementa sa isi accepte limitarile.

In scurtele momente de rebeliune, copilul isi va cauta validarea in alta parte decat in sanul familiei, mai exact va incerca sa o obtina din partea prietenilor.

Recomandarea noastra este sa ii permiti acest lucru – sa isi aleaga singur cercurile de prieteni, sa identifice singur cu ce tip de personalitati isi doreste sa se asocieze.

Asta ne aduce la urmatorul pas:

  1. Lasa-l sa isi traiasca singur „dramele”

Pentru deveni autonom, adolescentul  are nevoie de libertatea emotionala de a-si trai dezamagirile, neimplinirile si esecurile.

Fie ca vorbim despre o nota mica la scoala, pe care a obtinut-o in ciuda insistentelor tale de „a pune mana pe carte” , fie ca este prima sa dezamagire in dragoste, ofera-i copilului tau spatiul necesar sa isi evalueze singur greselile.

Chiar daca pentru tine, motivul suferintei sale este unul minor, precum esecul de a se incadra intr-un anumit grup social, sau faptul ca uneori simte ca nu este foarte placut de catre colegii de clasa, recomandarea noaaostra este sa nu minimizezi importanta sentimentelor sale si sa ii dai timpul necesar sa se vindece singur, in  ritmul sau.

  1. Dupa fapta si rasplata

Am stabilit deja ca pedepsele nu prea functioneaza la adolescenti, insa, asa cum am mentionat mai sus, este cazul sa ii oferi libertatea de a-si trai dezamagirile.

A luat nota mica la lucrare, desi stia ca trebuia sa invete inca de acum doua saptamani? Prezinta-i consecintele unor note mici: sanse scazute la o cariera de succes si implicit, la un viitor confortabil.

Cea mai buna dovada a dobandirii autonomiei este manifestarea zilnica a acesteia, prin actiuni minore, insa de impact: punctualitatea, insusirea sarcinilor specifice varstei, initiativa, responsabilitati casnice, formarea si mentinerea de relatii sociale sanatoase.

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.