5 strategii pentru dezvoltarea motivatiei scolare a copilului tau inainte de Evaluarea Nationala

27/05/2016
dezvoltare motivatie scolara

dezvoltare motivatie scolara

Stii ca se apropie Evaluarea Nationala clasa a VIII-a insa iti vezi copilul pierzandu-si timpul la televizor? Il vezi cum isi pierde motivatia de a-si face temele si cum tot amana sa invete?

Studiile arata ca atmosfera din familie si modelul de educatie predominant din aceasta influenteaza drastic felul in care copilul priveste scoala. Promovand o atitudine pozitiva fata de invatare in general, poti influenta felul in care copilul tau o percepe.

Aceleasi studii au scos la iveala faptul ca implicarea parentala este mereu benefica si se regaseste in rezultatele scolare ale copiilor si in inclinatia acestora de a invata si de a-si face temele.

La polul opus sunt parintii care dramatizeaza, care transforma esecurile in catastrofe, care recurg la critici agresive sau restrictii. Acest gen de atmosfera ii taie din motivatia copilului de a invata. Este recomandat ca aceasta atitudine sa fie inlocuita de una constructiva, prin gasirea unor solutii impreuna cu cei mici.

Daca iti suna cunoscute situatiile de mai sus, atunci este cazul sa incepi sa aplici aceste 5 strategii pentru dezvoltarea motivatiei scolare a copilului tau:

 1. Stabiliti scopul

Cum, mai exact? Prin urmatorii 4 pasi:

 • Definiti clar scopul vostru. De exemplu: vrea sa invete mai bine la matematica
 • Definiti pasii pentru atingerea scopului. De exemplu: exercitii suplimentare la matematica
 • Definiti planul pentru atingerea scopului, prin care sa stabiliti o succesiune comportamentala necesara atingerii acestuia
 • Implementati pasii de mai sus si evaluati-va progresul

 

 1. Gestionati corect timpul

Ajuta-ti copilul sa isi utilizeze eficient timpul de studiu, prin:

 • Analiza felului in care e utilizat. De exemplu: care sunt principalele activitati consumatoare de timp?
 • Optimizati utilizarea timpului. Cum? Prin stabilirea unui program clar, de la care sa nu va abateti.

 

 1. Controleaza factorii care ii distrag atentia

Stii ca se uita prea mult la televizor? Sau il lasa pornit in timp ce invata? Poate ar trebui stabilit un alt spatiu de invatare, fara acest factor de distragere a atentiei.

Puteti, de asemenea, sa stabiliti un interval orar optim pentru copil pentru invatare sau sa il ajuti sa alterneze materiile la care are de invatat pentru a evita ca acesta sa isi piarda interesul.

Daca stii ca acesta foloseste adesea tableta sau PC-ul pentru invatare, atunci poate invatarea online este cea mai potrivita pentru el. Sustine-l si propune-i alternativa metodei clasice de invatare – platforma ExamenulTau.ro.

Prin intermediul acesteia copilul tau poate invata cu placere de pe orice tip de gadget conectat la internet. Astfel va invata rapid, usor si cu placere, intr-un mediu deja familiar lui – online-ul.

 1. Stabiliti impreuna strategiile de invatare

Mai exact, stabiliti meodele prin care copilul tau sa isi organizeze informatiile, sa le inteleaga si mai apoi sa le recapituleze.

Nu stii metode de invatare eficienta? Gasesti aici 6 metode dovedite stiintific pentru o invatare eficienta.

 1. Ajuta-l sa invete sa isi gestioneze emotiile

Asa cum probabil stii deja, starea emotionala influenteaza deciziile pe care le luam. La fel si in cazul copilului tau. Acesta trebuie sa isi dezvolte un monolog interior care sa il ajute sa isi gestioneze emotiile negative, pentru a inlocui afirmatiile negative cu unele destinate sa ii dezvolte motivatia.

O buna sursa de sfaturi pretioase pentru copiii introvertiti sau emotionali este platforma ExamenulTau.ro, unde veti gasi o sectiune intreaga de sfaturi dezvoltate de psihologi pentru a ajuta elevii sa isi gestioneze emotiile de dinaintea Examenului de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a.

Tu prin ce metode iti motivezi copilul sa invete?

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.