Așa arată școala viitorului, recent deschisă în Finlanda

02/12/2015

 

scoala viitorului

scoala viitorului

Recunoscută ca având cel mai performant sistem de învățământ din lume, Finlanda uimește iarăși prin arhitectura celei mai recente sale școli.

Școala din Saunalahti numită și ”Școala Viitorului” de locuitorii din Espoo, Finlanda, prezintă o arhitectură modernă ce te duce cu gândul la un muzeu, nicidecum la o școală.

Arhitecții de la VERSTAS Architecs sunt cei care s-au ocupat de această construcție ingenuă și prietenoasă. Aceștia au construit nu doar o școală, ci un campus de 10,500 km2 în cadrul căruia se regăsesc o școală primară, o școală generală, o grădiniță, un club pentru copii, un teatru, o cantină, o bibliotecă, o sală de sport și multe altele.

Pentru decorarea clădirii, atât pe interior cât și pe exterior, arhitecții au folosit materiale naturale și metode inedite de design, astfel fiecare hol care duce spre sălile de clasă este colorat diferit, pentru ca elevii să nu se piardă.

Spațiile deschise ale școlii sunt conectate între ele prin holuri de legătură, deoarece se pune foarte mare accent pe evitarea barierelor sau gardurilor de orice fel, iar geamurile școlii au priveliște către stradă, astfel încât elevii să nu se simtă închiși sau izolați.

Psihologii au afirmat că o astfel de abordare diferită asupra educației poate ajuta copiii să iubească școala, în loc de a se teme de ea.

În această școală copiii sunt liberi să își mute locul, să se așeze în ce poziții se simt ei confortabili, iar discuțiile între ei din timpul orelor sunt chiar încurajate. Elevilor le este de asemenea permis să se ridice în timpul orelor de curs, să se plimbe sau să stea pe o canapea cu un laptop în față dacă asta doresc.

Este încurajat lucrul în echipă, iar în pauza de masă din cantină, elevii și profesorii servesc masa împreună, ca parte a procesului de învățare și integrare.

Pe timpul serii curtea școlii se transformă în loc de joacă și de activități sportive pentru toti locuitorii cartierului Saunalahti. Aceștia au declarat ca cele mai frecventate sunt atelierele de lucru și sălile de sport.

Studiile arată că astfel de școli, care se îndepărtează de ideea de școală tradițională, ajută copiii să obțină rezultate mai bune și să depășescă obstacolele emoționale create de școlile obișnuite.

 

 

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.