Rezolvare Modele Subiecte Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, 2021 – Limba si Literatura Romana

28/07/2020

SUBIECTUL I

1.Transcrie, din următorul articol de dicționar, sensul din text al cuvântului „miraj”.   

R: Farmec, atracție irezistibilă

2. Pasiunile lui Mendeleev sunt

 a. chimia și confecționarea geamantanelor.

 b. chimia și geamantanele.

 c. tabelul elementelor și confecțiile.

 d. tabelul elementelor chimice și confecționarea geamantanelor

R:  Litera corespunzătoare răspunsului corect este a.            

3. Statistic, a doua pasiune preferată de oameni este

 a. dansul.

b. fotografia.

c. muzica.

d. sportul. 

R : Litera corespunzătoare răspunsului corect este d.

4. Menționează într-un enunț tema textului, justificându-ți opțiunea cu două informații din text

R: Anticipată de titlu, tema textului, pasiunile, este evidențiată prin informațiile despre beneficiile celor mai cunoscute hobby-uri în viața personală și despre pasiunile unor personalități ale lumii științifice sau culturale.

5.  Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili corectitudinea sau incorectitudinea acestuia, bazându-te pe informațiile din text.

Enunț Corect Incorect
Pasiunea poate fi un hobby sau o profesie.   X  
Toți care iubesc muzica studiază un instrument.     X
Copiii sunt curioși în fața melodiilor create de compozitori X  
Orice inginer este pasionat de poezie.     X
Dacă își urmează pasiunea, omul își ratează șansa de a face carieră.     X
Pasiunile sunt considerate uneori simple capricii.    X  

6. Explică, în 50 – 80 de cuvinte, relația dintre a doua ilustrație și textul dat.

R: Sintagma ,,pasiuni celebre” corelează imaginea cu tema abordată în text, pasiunile.  Apoi, ideile textului despre hobby-urile unor personalități sunt sintetizate, în imagine, prin simboluri, prin enumerarea celebrităților și a pasiunilor acestora.

Mai mult, ilustrația completează informațiile textului, adăugând numelui lui Mendeleev alte nume de personalități cu pasiuni în diferite domenii, Einstein, Brâncuși, Eminescu. De asemenea, conținutul imaginii captează atenția prin corelarea simbolurilor cu textul discontinuu de diferite dimensiuni și prin culoarea roșie, simbol al pasiunii pentru mulți cititori.

7. Ioana și Dan discută despre afirmația scriitorului Lin Yutang. 

Ioana: Pleci pe drumul tău și, pe parcurs, îți găsești pasiunea. 

Dan: Pleci de la o pasiune ca să îți găsești drumul. 

Redactează un text de 60 – 100 de cuvinte, care să susțină unul dintre punctele de vedere de mai sus, valorificând textul „Pasiunile”.  

R: Sigur că omul își găsește drumul în viață, dacă pleacă de la o pasiune, așa cum afirmă scriitorul Lin Yutang.

Fără îndoială, pasiunile sunt un reper pe calea dezvoltării armonioase, fiindcă acestea s-au dovedit a fi, de-a lungul timpului, mijloace pentru timpul liber de calitate și, implicit, pentru o atitudine pozitivă față de semeni. Astfel, este edificator proiectul, „Cantus mundi”, adresat copiilor din diverse culturi, dar cu o pasiune comună, muzica. Pornind de la acest hobby ,,fără frontiere”, copiii învață să conviețuiască, să manifeste empatie, deci să facă un pas sigur pe drumul armoniei cu sine și cu ceilalți.

 SUBIECTUL AL II-LEA

1. Conțin diftong toate cuvintele din seria

a. tocmai, călătoriile.

b. poartă, cartea.

c. această, putea.

d. ei, Andrei.

R : Litera corespunzătoare răspunsului corect este b.

2. Cuvântul subliniat în secvența „vom redescoperi multe dintre țările învățate la geografie” este

a. adjectiv pronominal nehotărât.

b. adjectiv propriu-zis.

c. numeral cardinal. 

d. pronume nehotărât.

R : Litera corespunzătoare răspunsului corect este d.

3. Modul verbului subliniat din enunțul „Tocmai am terminat Toate pânzele sus!” indică o acțiune

a. dorită. 

b. ipotetică.

c. posibilă.

d. reală.

R : Litera corespunzătoare răspunsului corect este d.        

4. Completează spațiile libere din răspunsul lui Mihai, cu forma corectă a cuvintelor scrise între paranteze.

Dragă Andrei,

M-a bucurat mesajul tău. Și eu voi citi această carte. Cred că le-ar plăcea  (a plăcea, condițional-optativ, prezent) și colegilor noștri să descopere peisajele unei lumi fascinante și personajele ale căror aventuri nu le vor uita. 

Mihai

5. Rescrie propoziția următoare, astfel încât complementul direct să fie exprimat printr-un clitic pronominal personal: „citind cartea, mi-au plăcut mai mult ca oricând călătoriile”.

R. „citind-o, mi-au plăcut mai mult ca oricând călătoriile.”

6. Formulează un îndemn pentru pasionații de lectură sub forma unei fraze alcătuite din două propoziții aflate în raport de coordonare copulativă.

R: Deschideți paginile aventurii eroilor lui Radu Tudoran și străbateți lumea până în Țara de Foc!

7. Textul de mai jos, preluat dintr-o postare on-line, conține greșeli de punctuație.

Corectează textul, adăugând semnele de punctuație corespunzătoare.

,,Toate pânzele sus!” este un roman scris de Radu Tudoran, un prozator pasionat de călătoria pe mare. Romanul este publicat în 1954, dar va fi ecranizat abia după douăzeci de ani. 

8. Redactează un text descriptiv, de 40 – 70 de cuvinte, în care să prezinți Țara de Foc, așa cum  ți-o imaginezi, utilizând minimum două adjective la grade de comparație diferite.

Ce face unic un loc precum Țara de Foc, destinație visată de toți cei cu spirit de aventură? Este un ținut foarte îndepărtat, dezvăluit călătorului după un drum primejdios, dar niciodată regretat. Aici, aventurierul găsește, cu adevărat, imaginea magică a apusului din visele sale, când ,,focurile” cerului sunt copleșite de umbrele moi ale nopții. La răsărit, verdele vegetal și azurul reflectat în luciul apei pictează lumea timpului rămas în loc.

Subiectul al III-lea

Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, despre iubirea pentru natură, valorificând atât textul lui Nicolae Labiș, cât și cunoștințele și experiențele tale.    

În redactarea compunerii: 

– vei prezenta lumea descrisă în text;

– vei selecta două secvențe din poezie care exprimă iubirea pentru natură, explicând semnificațiile acestora;

– vei interpreta o figură de stil pe care o consideri sugestivă pentru iubirea de natură; 

– vei corela o idee din textul dat cu o experiență din viața ta sau cu o idee dintr-o altă operă artistică.

Iubirea pentru natură

Este uimitor cum natura îi oferă omului, în fiecare anotimp, din magica frumusețe care încântă sufletul, fie când soarele răsare sau apune, fie când stelele și luna luminează podoabele pământului. Chiar dacă bucuria în fața acestor splendori este un semn de iubire, spiritul se înnobilează doar când omul are grijă ca nimic să nu dispară din ceea oferă cu grație și generozitate ea, natura, sursă de inspirație pentru literatura din toate timpurile. Comuniunea omului cu natura este o temă frecventă, reflectată și de poetul  Nicolae Labiş în textul liric ,,Bătrânul pădurar”, o descriere subiectivă a pădurii prin ochii protectorului ei, care o percepe ca un spațiu mitic.

  În această poezie, natura este definită metaforic o arcă, un refugiu, un loc al speranței și al regăsirii, amintind de un mit biblic, Arca lui Noe. Astfel, natura devine un loc protector, securizant pentru bătrânul pădurar, pentru om în general, asemenea legendarei corăbii, care a salvat omenirea de la potop prin protejarea familiei bătrânului Noe și a câte unei perechi din fiecare specie de viețuitoare. Acest spațiu al codrilor, dezvăluit bătrânului ca într-un vis, a fost creat în timpuri mitice, idee sugerată, la nivel stilistic, prin comparația timpi mai vechi ca amintirea. Locul acesta străvechi îmbină subtilitatea, galop de cerbi, unduirea izvoarelor, cu necesitatea continuării existenței, ca să aibă fiarele ce bea. Implicarea omului în modelarea și protejarea naturii este evidențiată, la nivel morfologic, prin folosirea verbului la timpul perfect-compus, a durat, care exprimă o experiență irepetabilă, unică.

       Tema comuniunii omului cu natura este conturată în a doua strofă, corespunzătoare celei de-a doua secvențe a poeziei. Imaginea vizuală ,,ochii lui, plini de senin şi zare” sugerează cunoașterea, dar și profunzimea sentimentelor. Metafora ,,Dureri şi bucurii de-ale pădurii/ S-au petrecut”exprimă intensitatea existenței umane în mijlocul naturii. În viziunea poetului, bătrânul pădurar rezonează magic cu ritmurile pădurii, ascunde în propriul suflet emoțiile puternice ale acesteia, fericirea sau suferința. De asemenea, metafora din versul ,,Și neschimbându-şi apa cătăturii” reflectă ideea că, deși omul urmează un destin propriu, natura rămâne prietenul de drum, într-o idestructibilă legătura     om- natură.

        Aceste versuri, în care pădurea se transformă într-o ființă ce îi comunică bătrânului trăirile ei,  îmi amintesc de zilele petrecute în pădurea de lângă casa mea, în care merg cu părinții de câte ori avem ocazia. Aici, tata m-a învățat să mă orientez, iar mama m-a îndemnat să ascult nestingherit glasul naturii. Odată, când ne bucuram de mirosul salcâmilor înfloriți, ne-am rătăcit și am descoperit o zonă cu mulți copaci doborîți de furtună. Atunci am înțeles că natura nu are numai splendori și bucurii, ci și dureri. Însă noi, care îi cunoaștem diversitatea, îi putem comunica iubirea prin respect față de ceea ce ne oferă cu fiecare anotimp.

Așadar, textul poetului Nicolae Labiș ne amintește că oricând avem nevoie de o arcă a regăsirii sinelui, a refugiului din calea furtunilor vieții. Şi o descoperim de fiecare dată. Este pădurea, sufletul generos al lumii care ne înconjoară.

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

2 thoughts on “Rezolvare Modele Subiecte Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, 2021 – Limba si Literatura Romana

    1. Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro Post author

      Bună, Georgeta! Ne nucurăm foarte mult să auzim asta! Mulţumim că ne urmăreşti! 🙂

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.