România organizează cea de-a 59-a Olimpiadă Internaţională de Matematică

11/05/2017
olimpiada-internationala-matematica

olimpiada-internationala-matematica

În perioada 3 – 14 iulie 2018 se va desfăşura la Cluj-Napoca, cea de-a 59-a Olimpiadă Internaţională de Matematică (IMO), un adevărat campionat mondial de matematică pentru elevii de liceu din lume. Această manifestare reunește în fiecare an, peste 600 de elevi din aproximativ 110 țări, fiecare ţară fiind reprezentată de o echipă formată din maxim 6 elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni. În total sunt implicate, considerând organizatorii şi matematicienii evaluatori, aproximativ 1000 de persoane.

Juriul care alege problemele selectate de o comisie formată din matematicieni români, se întruneşte în zilele de 4 – 8 iulie, proba de concurs desfăşurându-se în zilele de 9 şi 10 iulie în Sala Polivalentă, pe o durată de 4 ore  şi jumătate alocate rezolvării a câte 4 probleme, traduse în limbile fiecărei ţări. Coordonarea corecturii se va face în zilele de 11 şi 12 iulie iar festivitatea de acordare a medaliilor va avea loc pe 13 iulie.

Parteneri în organizare sunt Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratul Şcolar Cluj. Ne bucurăm de colaborarea Facultăţilor de Matematică și Informatică din Bucureşti şi Cluj şi de cea a Institutului de Matematică “Simion Stoilow” al Academiei Române.

Costurile organizării acestei manifestări sunt asigurate, în cea mai mare parte, de către Ministerul Educației Naționale prin HG din 2016. De asemenea, o parte din costuri vor fi susținute din taxele de acreditare a observatorilor și sponsorizări (genţi, tricouri, materiale promoţionale, excursii, închirieri echipamente, etc.).

Olimpiadele Internaţionale de Matematică au fost iniţiate de România, prin Societatea de Ştiinţe Matematice în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al societăţii.

Primele două astfel de competiţii s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, doar cu ţări din blocul comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state din vest au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări, fiind gazda edițiilor din 1969, 1979 şi 1999. Organizarea ediţiei de anul viitor a fost iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România pentru a celebra anul centenariului României.

România şi Bulgaria sunt singurele ţări ce au participat la toate ediţiile iar într-un clasament neoficial pe numărul total de medalii, România se află pe locul trei.

Prof. univ. dr. Radu Gologan
Președinte, Societatea de Ştiinţe Matematice din România

Despre Societatea de Ştiinţe Matematice

Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.

***

Vrei note mari la matematică? Te ajută ExamenulTau.ro – singura platforma educaţională online din România destinată pregătirii elevilor la română şi matematică, pentru teme, teze şi Evaluarea Naţională, clasa a VIII-a!

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.