Despre Carl Friedrich Gauss, denumit neoficial si „Printul Matematicii”

24/04/2017
Carl Friedrich Gauss

Carl Friedrich Gauss

Pe 30 aprilie 1777 s-a nascut unul dintre cei mai mari matematicieni din istorie – Carl Friedrich Gauss.

Acest geniu al matematicii, denumit neoficial si „Printul Matematicii„, a adus contributii fundamentale in teoria numerelor, geometrie, probabilitati si statistica si s-a remarcat prin descoperiri majore in astronomie si electromagnetism.

Carl Gauss a inovat cartografia si topografia, un lucru mai putin cunoscut despre el fiind faptul ca acesta este, de fapt, inventatorul unei versiuni timpurii a telegrafului, in ciuda faptului ca aceasta inventie a fost perfectionata si patentata ulterior in Statele Unite de catre Samuel Morse.

Gauss a pus bazele calculului cu numere complexe, tot lui datorandu-i-se si denumirea acestor numere. Tot el a dat interpretarea geometrica a numerelor complexe si a stabilit corespondenta biunivoca dintre numerele complexe si punctele planului.

Tot Gauss este reponsabil si pentru introducerea seriei hipergeometrica, aceasta avand un rol important in teoria ecuatiilor diferentiale. In geometria diferentiala a gasit formulele fundamentale ale suprafetelor si a elaborat o teorie a liniilor geodezice.

In jurul anului 1830, Gauss s-a cunoscut cu mai tanarul Wilhelm Weber si au lucrat impreuna la problemele asociate cu electromagnetismul, supus, in acea perioada, unui proces nou de conceptualizare de catre Michael Faraday.

In acest scop, cei doi au construit un observator special pentru studierea magnetismului terestru,au elaborat noi teorii pentru evaluarea experimentala a magnetismului si au conceput instrumente matematice si tehnici aplicabile teoriilor fizice existente.

In ciuda unei biografii deja impresionante, lui Carl Friedrich Gauss i se mai pot atribui o multime de alte realizari notabile, printre care:

  • anticiparea geometriei neeuclidiene, desi nu a publicat nimic in aceasta privinta;
  • descoperirea modului de constructie cu rigla si compasul a unui poligon cu saptesprezece laturi. Formula care insotea aceasta descoperire a reprezentat primul progres autentic in construirea poligoanelor din ultimii doua mii de ani!
  • publicarea unui studiu matematic exhaustiv despre mecanica cereasca, „Teoria miscarii corpurilor ceresti care se rotesc in jurul Soarelui in sectiuni conice
  • publicarea lucrarii „Disquisiti ones Arithmeticae„(„Cercetari de aritmetica”). Aceasta continea teoria congruentelor, teoria resturilor patratice, formele patratice binare si ternare si

Vrei sa devii si tu as la matematica? Incearca ExamenulTau.ro – ajutorul tau personal la recapitularea la mate pentru Evaluarea Nationala, clasa a VIII-a.
Ai la dispozitiie intreaga materie, exercitii, teste si simulari –
toate la doar un click distanta, de oriunde ai fi!

 Incearc-o si tu GRATUIT timp de 24h:

 

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.