10 secrete pentru a avea succes la învățătură

26/11/2015
succes la invatatura

succes la invatatura

Notele mari la școală se obțin cu multă muncă și dedicație, dar există mici trucuri care te pot ajuta să obții rezultate bune și fără să depui un efort supraomenesc.

Iată ce recomandări au specialiștii pentru a avea succes la învățătură:

1. Fă-ți un plan zilnic si respectă-l

Impune-ți să înveți sau să repeți zilnic capitole pe care le consideri mai grele. Alocă timp pentru fiecare subiect in parte, iar în fiecare zi când este ora la care ți-ai propus să înveți, renunță la orice altă activitate în care erai implicat în momentul ăla și respectă planul! Poate la început va fi puțin mai dificil, dar cu timpul asta va deveni rutină iar tu vei obține astfel rezultate mult mai bune la școala, exact la materiile la care erai înainte nesigur pe tine.

2. Fii activ!

Sportul te ajută să te menți sănătos și în formă, de aceea este foarte important să nu lași să treacă mai mult de 2 zile fără să faci mișcare. Pentru rezultate optime, fă mișcare în aer liber – te vei simți mai revigorat, mai energic și mai pregătit pentru a face față provocărilor școlare.

3. Alocă-ți timp pentru teme

Este foarte important ca atunci când îți faci temele să ai liniște pentru a te putea concentra la acestea. Evită să îți faci temele cu televizorul deschis sau în timp ce mănânci.

Studiile arată că elevii români dau din ce în ce mai puțină importanță temelor de acasă. Uneori asta se datorează volumului mare de teme, alteori se datorează fluxului prea mare de informații noi ce nu pot fi asimilate într-un timp atît de scurt, și deci elevii nu înțeleg lecțiile în totalitate.

Dacă ești clasele a 7-a sau a 8-a și întâmpini dificultăți în a învăța materia sau pur și simplu nu știi de unde să începi, încearcă ExamenulTau.ro, singura platformă românească 100% completă, dedicată pregatirii pentru Evaluarea Nationala.

4. Ia pauze atunci când este nevoie

Sigur, notele bune se obțin prin muncă, dar uneori o pauză este binevenită. Tocmai de aceea este recomandat să iei pauze atunci când te simți copleșit sau când simți că pur și simplu nu te mai poți concentra.

O scurtă pauză te va energiza și vei putea relua de unde ai rămas cu forțe proaspete.

5. Menține-ți interesul pentru lecții

Cu siguranță ai minim o materie preferată! Fie că aceea este limba română, educația fizică sau ora de desen, e important să identifici orele acelea care îți plac și să te concentrezi pe a obține rezultate bune de fiecare dată.

Specialiștii confirmă că atunci când suntem entuziasmați de ceva, creierul reperează acea stare și îți induce o stare de bine ce te va ajuta să te simți motivat pentru a reuși.

6. Respectă cu strictețe programul de somn

Chiar dacă serialul preferat e la o oră mai târzie, nu te gândi că dacă ai făcut un compromis în seara asta și te-ai culcat mai târziu, vei putea recupera a doua zi. Atunci când este privat de somn, corpul nostru funcționează pe modul de ”baterie scăzută”, ceea ce înseamnă că funcțiile noastre cognitive sunt încetinite: puterea de concentrare scade, memoria de scurtă durată este afectată, iar toate astea se adaugă stării generale de somnolență.

Pentru a evita situația descrisă mai sus, culcă-te întotdeauna nu mai târziu de ora 22.00 și asigură-te că dormi cel puțin 8 ore în fiecare noapte.

7. Menține o alimentație sănătoasă

Nu sări niciodată peste micul dejun!

Se zice că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar noi suntem de acord! Specialiștii recomandă consumarea de cereale integrale dimineața ca tu să ai energie pentru tot restul zilei. Dă-i creierului tău un plus de energie înlocuind pâinea albă de la sandwich-uri cu pâinea integrală.

Experții în domeniu au creat următoarea rețetă pentru un mic dejun sănătos si benefic: un castron cu cereale și lapte, o felie de pâine prăjită, un ou fiert cu brânză si, la alegere, un fruct sau o legumă.

Ce gustare e bine să servești la școală

În pachetul tău trebuie să se regăsească atât pâine integrală cât și legume, fructe și carne. Nutriționiștii recomandă ca elevii să servească întotdeauna minim un sandwich ca gustare la școală, urmat de un fruct hrănitor.

Nu mânca același lucru în fiecare zi

Este recomandat ca mâncarea pe care o iei cu tine la școală să fie mereu alta – dacă azi ai mancat un ou fiert, poate mâine preferi un sandwich cu pâine integrală și șuncă.

Evită dulciurile nesănătoase și sucurile acidulate

Chiar dacă ești pofticios și ai vrea să savurezi un corn cu ciocolată, este recomandat să eviți astfel de dulciuri și să optezi pentru un fruct dulce, prăjiturele făcute în casă sau ciocolată neagră, care are niște beneficii grozave pentru memorie, așa cum am specificat și aici.

Sucurile acidulate sunt la fel de contraindicate! Nutriționiștii recomandă să consumi numai sucuri din fructe proaspete sau apă.

8. Redu timpul petrecut la televizor 

Deși e distractiv să  urmărești un film la televizor, specialiștii recomandă ca acest timp să fie limitat la maximum 60 de minute pe zi. Înainte de culcare stinge televizorul, pentru că lumina artificială emisă de ecranele acestuia transmite creierului senzația că nu este timpul de somn, iar tu rămâi astfel treaz dincolo de orele propuse.

9. Repetă constant materia învățată

Doar pentru că a trecut de mult lecția despre un anumit subiect nu înseamnă că este în regulă să o dai uitării. Repetiția este cheia succesului în cazul lecțiilor școlare.

Asigură-te că revii periodic asupra lecțiilor, astfel îți vor rămâne imprimate în memorie, iar atunci când urmează un examen mai important îți va fi mult mai usor să recapitulezi materia.

10. Cere ajutorul atunci când te simți copleșit

Dacă începi să te simți mereu obosit, mereu îngrijorat pentru școală și nesigur pe cunoștințele tale, atunci este cazul să ceri ajutorul. Vorbește cu părinții tăi, eventual cu profesorii și spune-le că te simți depășit. Nu numai că vor fi înțelegători, dar îți vor oferi și o altă perspectivă asupra lucrurilor și te vor ghida către o soluție ca tu să poți continua să înveți logic, nu mecanic sau forțat de presiunea de a lua note mari.

Pentru un plus de ajutor cu pregătirea pentru Evaluarea Națională, nu uita că ExamenulTau.ro este soluția aleasă de peste 16 mii de alți elevi care vor să învețe eficient și în ritmul lor.

Spor la învățat!

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp

6 thoughts on “10 secrete pentru a avea succes la învățătură

  1. Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro Post author

   Educaţia şi o copilărie fericită nu se exclud reciproc, Amalia 🙂

   Reply
 1. Ecaterina

  Foarte tare! Sper ca aceste sfaturi ma vor ajuta sa invat la materile care imi plac mai putin.
  Multumesc mult!

  Reply
  1. Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro Post author

   Mulţumim şi noi că ne urnăreşti! Mult succes!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.