Declaratia Centrului National de Evaluare si Examinare despre subiectul controversat la Matematica, din cadrul Evaluarii Nationale 2016

30/06/2016
subiect matematica

subiect matematica

Dupa proba de matematica a examenului de Evaluare Nationala 2016, a fost creata o petitie online pe care au semnat-o peste 30,000 de oameni, referitoare la un subiect din cadrul probei.

Mai exact, este vorba despre subiectul 1, item 6, in care se cere ca elevii sa interpreteze un grafic.

Potrivit baremului de notare si evaluare, raspunsul corect al acestui exercitiu este 3. Insa, autorii si semnatarii petitiei sustin ca un alt raspuns corect ar fi 8, asa cum, de altfel, au si raspuns o mare parte a elevilor care au sustinut Evaluarea Nationala.

Ce spune Centrul National de Evaluare si Examinare

Centrul National de Evaluare si Examinare a facut o declaratie cu privire la rezolvarea subiectului 1, item 6, din cadrul Evaluarii Nationale la Matematica:

  • „Itemul evalueaza competenta <<Analizarea unor situaţii practice cu ajutorul elementelor de organizare a datelor>>, competenta formata/dezvoltata in cadrul unitatii de invatare <<Elemente de organizare a datelor>>, clasa a VII-a, prezenta in programa pentru Evaluarea Nationala pentru absolvenţii clasei a VIII-a si aprobată prin Ordinul de ministru nr. 4431/29.08.2014, Anexa nr. 3.”
  • „Itemul este complet formulat, enuntul este clar, fara ambiguitati si permite un singur raspuns corect. Acesta contine toate elementele necesare unui raspuns corect si se refera la o diagrama care a mai fost prezentata in subiectele formulate de Centrul National de Evaluare si Examinare. Tipul de diagrama in discutie este inclus in modelul de subiect pentru Evaluarea Nationala a absolventilor clasei a VIII-a, anul scolar 2014-2015.”
  • „Itemul  contine legenda referitoare la reprezentarea numarului elevilor, legenda care este echivalenta cu identificarea prin axele de coordonate. In esenta, acesta se refera la prezentarea unei dependente functionale (intre nota si numarul elevilor din clasa care au obtinut aceasta nota), iar in cazul unei dependente functionale variabila se reprezinta pe axa orizontala (a absciselor).”
  • „Raspunsul corect, din punct de vedere matematic, la acest item este cel prevazut in baremul de evaluare si de notare.”

testeaza gratuit platforma

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.