logo examenul tau

Blog ExamenulTau

  • Noutati Elevi
    • Romana
    • Matematica
  • Noutati Parinti
  • Noutati Profesori
  • ExamenulTau +
  • Contact

Log In

Become a part of our community!
Registration complete. Please check your email.
Lost your password?

Create an account

Welcome! Register for an account
The user name or email address is not correct.
Registration confirmation will be emailed to you.
Log in Lost your password?

Reset password

Recover your password
Password reset email has been sent.
The email could not be sent. Possible reason: your host may have disabled the mail function.
A password will be e-mailed to you.
Log in

Please enter key search to display results.

Adolescenti in misiune: socializare, adaptare la schimbare si la un nou grup

HomeEducatia copilului adolescentSfaturi pregatire eleviAdolescenti in misiune: socializare, adaptare la schimbare si la un nou grup

Adolescenti in misiune: socializare, adaptare la schimbare si la un nou grup

socializare adolescenti
socializare adolescenti

Perioada a celor mai intense sentimente si emotii, adolescenta poate fi inteleasa, intrucatva, ca vremea marilor examene. Iata cum putem sa-i ajutam pe copii sa depaseasca atat ”probele” in plan psiho-social, cat si testele propriu-zise de la scoala.

Se spune ca prima dragoste nu se uita niciodata – emotiile innebunitoare, fericirea aproape narcotica, rivalitatile atroce si toate acele situatii jenante in care, incercand sa fim Buricul Pamantului, sfarsim fix ca in comediile cu Cameron Diaz  (fetele) sau Ben Stiller (baietii). Sifonati, expusi, de rasul lumii.

Prima iubire nu se uita, in parte, si pentru ca apare in cea mai delicata perioada din viata unui om: adolescenta. Aflata la granita dintre copilarie si maturitatate, adolescenta e un hotar despartitor de lumi, un fel de falie San Andreas, de-a lungul careia se produc miscari tectonice ce muta munti si vai.

Noi emotii, noi motive de anxietate

Teoria spune ca intre 13-19 ani fiecare dintre noi traverseaza un „timp al revoltelor”, dar practica ne demonstreaza ca inca de la 10-11 ani (preadolescenta) se pot intui accente razlete de anarhie.

Adolescentii au o alcatuire interioara paradoxala – sunt vulnerabili si sensibili, dar simuleaza independenta si puterea cu o tarie surprinzatoare. In realitate, la fel ca in copilaria mica, si in adolescenta, tinerii simt mai mult decat pot intelege si, in gestionarea noilor emotii, se lovesc atat de propria confuzie, cat si a parintilor/ dascalilor.

Adesea, adultii nu par sa inteleaga ca orice comportament dificil are in spate o nevoie neimplinita a copilului, exprimata ”codat” tocmai din lipsa tanarului de experienta. De altfel, cati dintre noi stiu sa fie asertivi si sa exprime direct ce vor?

Aproape cu totii asteptam/ pretindem sa ni se ghiceasca dorintele, iar cand asta nu se intampla avem fie o frustrare interiorizata muta, fie o frustrare exprimata adesea zgomotos.

Pe langa confuzia pe care o genereaza noile stari interioare si (aparenta) disonanta in relatia cu parintii, adolescentii mai au de gestionat si alte presiuni: a grupului de prieteni si a scolii.

Grupul ii forteaza sa devina, nolens-volens, colectionari de senzatii tari si aventuri socante. Apartenenta la o anumita gasca presupune uneori ”un card de membership” foarte scump ce poate obliga unii copii (in special baietii) sa ofere la schimb o serie de acte (nedemne).

Pe de alta parte, scoala are la randul ei responsabilitati majore, iar asteptarile pe care le proiecteaza asupra elevilor nasc un cerc vicios greu de manevrat.

1.000 de probleme, ce e de facut?

Dominat de emotii, neinteles de parinti, tentat de prieteni si provocat de scoala, adolescentul are nevoie de sprijinul adultilor din viata sa pentru a-si forma abilitati sociale sanatoase  si a face fata tuturor provocarilor, mai ales ca de integrare si adaptare depinde performanta sa scolara.

Iata cateva sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa comunice eficient, sa fie adaptabil si sa faca fata atat ”testelor” in plan psoho-social, cat si examenelor si tezelor de la scoala.

  1. Empatizeaza cu copilul – asculta-l atent inainte de a-i oferi sfaturi. Pune-i intrebari concrete care sa va ajute pe amandoi sa intelegeti problema si asigura-l de sustinerea ta neconditionata.Chiar daca esti de parere ca are o parte de vina (indiferent de pondere), explica-i unde consideri ca a gresit si reaminteste-i ca ii esti alaturi in orice situatie. Cel mai adesea, copiii si adolescentii fac greseli din nestiinta, nu dintr-o strategie premeditata de a-si enerva parintii sau profesorii.
  2. Respecta-i sentimentele – Una dintre cele mai mari greseli pe care o fac parintii in relatia cu adolescentii este aceea de a le judeca sentimentele/ emotiile din perspectiva lor matura, ignorand experienta de viata limitata a copiilor.Abordarea corecta este de a intelege resursele de care dispune copilul intr-un anumit moment si gestionarea problemei folosind doar acele resurse. Astfel, nu se vor proiecta asteptari nerealista asupra adolescentului, iar lui ii va fi mai usor sa depaseasca problema.
  3. Invata-l sa inteleaga adevarul din spatele faptelor – explicandu-i ca fiecare fapta/ actiune a noastra este o oglinda pentru un anumit sentiment.Un om multumit de el insusi va fi mereu pozitiv si optimist, in vreme ce o persoana frustrata, nemultumita, nevalidata, neacceptata sau chiar neiubita va avea mereu o forma de comportament ostil. Sfatuieste-l sa-si exprime mereu deschis nevoile, dorintele si asteptarile, tocmai pentru a avea o comunicare eficienta cu cei din jur.
  1. Invata-l sa reactioneze cand e respins – spunandu-i ca nu va fi mereu acceptat de persoane sau grupuri cu care va dori sa interactioneze, dar ca acest lucru este normal.Normalizand o anumita stare de fapt inlaturi pericolul ca adolescentul sa simta ca e o exceptie si ca doar el e dat la o parte. In acest sens, ii poti povesti despre problemele pe care le-ai avut si tu in adolescenta.
  2. Incearca sa–i oferi cele mai eficiente instrumente de invatare – Asa cum il ajuti in relatiile sociale, ajuta-l sa-si construiasca o relatie cat mai armonioasa si cu scoala. Si cum presiunile par a fi la tot pasul, iar scoala este garantul unei cariere de succes, asigura-te ca fiul/ fiica ta beneficiaza de instrumente de invatare prietenoase.De pilda, ExamenulTau.ro este cea mai eficienta platforma de solutii personalizate de invatare, pregatire si testare pentru Evaluarea Nationala! ExamenulTau.ro iti ofera 302 filme de predare, 342 de probleme rezolvate, 191 de teste de fixare a notiunilor, 58 de teste fulger si un simulator de examen pentru Evaluarea Nationala, cu feedback imediat.

 

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Articole recente

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Articole recente scrise de Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

  • 3 pasi pentru a lua note mari tot anul scolar - 15/09/2021
  • Politica pasilor mici – Pregatirea pentru examen se face tot anul - 08/09/2021
  • Invatare online sau meditatii clasice? - 01/09/2021
  • Rezolvările subiectelor la matematică, susţinute în cadrul Evaluării Naţionale, clasa a VIII-a, 2021 - 29/06/2021
  • Repere pentru rezolvarea subiectelor probei la Limba Română, susţinută în cadrul examenului de Evaluare Naţională, clasa a VIII-a, 2021 - 23/06/2021
articole similare:
  1. 10 sfaturi pentru adolescenti de la Bill Gates
  2. 9 strategii de crestere a increderii de sine la adolescenti
  3. Pedepsele la adolescenti – chiar functioneaza?
adolescenta parenting tips probleme adolescenti sfaturi adolescenti socializare adolescenti

Structura anului scolar 2016 – 2017

Premii in bani pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Nationala 2016 si BAC 2016

Leave a comment Cancel reply

Categories

  • Educatia copilului adolescent
  • Evaluare Nationala 2021
  • Exercitii si probleme rezolvate
  • Lectii online
  • Lectii Online Matematica
  • Lectii Online Romana
  • Matematica
  • Noutati Parinti
  • Noutati Profesori
  • Romana
  • Sfaturi pregatire elevi
  • Solutii de invatare – elevi
  • Stiri si noutati din invatamant

Recent Posts

  • evaluare nationala

    Simulari Evaluare Nationala Matematica

    Aug 12 2015
  • evaluare nationala

    Simulari Evaluare Nationala Limba si Literatura Romana

    Aug 18 2015
  • evaluare nationala

    Teste de Evaluare Nationala la Limba si Literatura Romana

    Aug 18 2015
  • admitere liceu

    Teste Evaluare Nationala 2016 pentru admitere liceu

    Oct 09 2015

Tags Cloud

admitere liceu adolescenta adolescenti educatie elevi evaluare nationala evaluare nationala clasa 8 evaluare nationala matematica examen clasa 8 Gallery genuri literare invatare eficienta invatare online LearnPress lectie online lectie online limba romana lectie online matematica lectie online romana lectii matematica online limba romana clasa 7 limba romana clasa 8 matematica matematica clasa 7 matematica clasa 8 matematica online meditatii online Member note mari Pages parenting pareri examenul tau platforme online probleme adolescenti recomandari invatare scoala sfaturi sfaturi adolescenti sfaturi elevi sfaturi invatare sfaturi parenting sfaturi parinti smart learning subiecte matematica teme trend

ExamenulTau.ro

Pregătire la matematică pentru Evaluarea Națională, în confortul casei tale și în ritmul tău.

Îți știi în permanență nivelul. Ai un plan de învățare personalizat. Accesezi sute de lecții video și mii de exerciții și probleme pe diverse grade de dificulate.

Recuperezi și aprofundezi materia cu: Teorie video. Teste pe nivele de dificultate. Rapoarte de evoluție.

© 2022 ExamenulTau.ro

Categorii

  • Noutăți pentru profesori
  • Noutăți pentru elevi
  • Noutăți pentru părinți

Urmărește-ne și pe: