Rapoarte de numere reale reprezentate prin litere. Inmultirea si impartirea.

18/01/2016
numere-reale

numere-reale

Inmultirea numerelor reale

Prin inmultirea a doi termeni (nu neaparat asemenea) ai unei expresii algebrice, obtinem un nou termen care are coeficientul egal cu produsul coeficientilor celor doi termeni si partea literala formata din fiecare litera a celor doi termeni, scrisa o singura data, iar ca exponent – suma exponentilor pe care litera i-a avut in termenii dati.

 

De exemplu: (2x2) * (7x) = (2*7) x2+1 = 14x3 sau (-xy) * (3xz) = -3x2 yz

 

Impartirea numerelor reale

Prin impartirea a doi termeni (nu neaparat asemenea) ai unei expresii algebrice, obtinem un nou termen care are coeficientul egal cu catul coeficientilor celor doi termeni si partea literala, formata din fiecare litera a celor doi termeni, scrisa o singura data, iar ca exponent, fiecare litera va avea diferenta exponentilor pe care i-a avut in termenii dati.

De exemplu (12x2yz) : (6xy) = (12:6) x2-1 y1-1z = 2xz

 

Ridicarea la putere

Prin ridicarea la putere (cu exponent numar natural) a unui termen al unei expresii algebrice, obtinem un nou termen care are coeficientul egal cu puterea coeficientului initial si partea literala formata din aceleasi litere ca ale termenului initial, fiecare litera avand noul exponent egal cu produsul dintre exponentul initial si puterea la care s-a ridicat termenul dat.

De exemplu  (3xy2)3 = 33x3 (y2)3 = 27x3y6

 

Vrei sa vezi lectia completa? O gasesti pe platforma ExamenulTau.ro, alaturi de multe alte lectii la matematica, toate predate intr-o modalitate simpla si eficienta.

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

5 thoughts on “Rapoarte de numere reale reprezentate prin litere. Inmultirea si impartirea.

  1. ana.petrache@mail.md

   As dori sa invat sa rezrolv sistemele si ecuatiile algebrice.Mie numi place matematica dar am examen

   Reply
   1. Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro Post author

    Bună Ana! Îţi mulţumim pentru mesaj! Pentru a primi ajutor la matematică, te invit să achiziţionezi unul dintre abonamentele ExamenulTau.ro: ABONAMENTE EXAMENULTAU.RO. Acestea conţin 100% din materia din care se va susţine Examenul de Evaluare Naţională, clasa a VIII-a. Pentru mai multe detalii, îţi stau la dispoziţie 🙂 O zi frumoasă îţi doresc!

    Reply
  1. Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro Post author

   Bună Andrei! Cu ce te putem ajuta? 🙂

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.