Derivarea – lecţie online la lb. română

10/12/2018
derivarea-lectie-online

derivarea-lectie-online

Continuăm recapitularea la română cu o lecţie online care se regăseşte şi în programa examenului de Evaluare Naţională clasa a VIII-a: DERIVAREA!

nesigur                      • siguranță                      • nesiguranță

Cele trei cuvinte de mai sus seamănă ca formă și conținut, ele având drept element comun structura sigur, care se numește rădăcină.

La primul cuvânt – nesigur –  înaintea rădăcinii a fost așezat prefixul ne-.

La al doilea cuvânt – siguranță – după rădăcină a fost așezat sufixul -anță.

Al treilea cuvânt – nesiguranță – a fost obținut prin atașarea prefixului ne- și a sufixului -anță.

Toate cele trei cuvinte au fost obținute prin derivare de la cuvântul sigur. Așadar, prin derivare se pot forma cuvinte noi de la un cuvânt existent în limbă (cuvânt de bază), cu ajutorul prefixelor și al sufixelor așezate înaintea, respectiv la sfârșitul rădăcinii.

Rădăcina unui cuvânt derivat poate avea aceeași formă cu cea a cuvântului de bază de la care s-a format, ca în exemplele de mai sus, sau o formă ușor diferită, ca în exemplele: floricică, înfloritor, înflori, înflorat etc. În acest caz, rădăcina este flor, iar cuvântul de bază este floare.   

Tipuri de derivare

  • Derivarea cu prefixe: nesigur, împăduri, reconstrui, despăgubi, răscumpăra, recrea, pregăti, consătean, străbunic, ireal, neimportant;
  • Derivarea cu sufixe: siguranță, pietrar, lunar, curajos, puiet, singurătate, prundiș, fierărie, zaharniță, bucovinean, pietricică, cățelandru;
  • Derivarea parasintetică (cu prefixe și cu sufixe): nesiguranță, înnodat, înnorat, înfrunzi, înzăpezi, îmbuna, împietri.

Simplu nu-i aşa?
Dacă vrei să vezi şi mai multe lecţii online şi multe exerciţii rezolvate şi explicate pas cu pas, haide pe ExamenulTau.ro – singurul produs educaţional online 100% românesc, destinat elevilor de gimnaziu, care este avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin OMEN 41.425/12.02.2018!

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.