4 intrebari care repara problemele de comunicare cu adolescentul tau

18/05/2016
probleme-comunicare-adolescenti-01

probleme-comunicare-adolescenti-01

Exista un studiu conform caruia parintii le acorda copiilor in jur de 12,5 minute pe zi, dintre care 8,5 minute sunt destinate criticilor, reprosurilor si indicatiilor despre ce ar trebui sa faca acestia si cum.

Astfel, raman doar 4 minute pentru o comunicare reala intre parinti si adolescenti.

Suna aproape imposibil sa incadrezi o discutie in doar 4 minute, insa scriitoarea Jamie Harrington a gasit o solutie excelenta: a formulat 4 intrebari pe care oricare parinte le poate pune adolescentului sau la sfarsitul zilei, pentru a pastra o legatura emotionala puternica.

  1. Cum a fost ziua ta?

Este foarte posibil sa primesti un raspuns sarcastic la aceasta intrebare, mai ales daca nu este obisnuit cu o astfel de comunicare intre voi.

Daca vezi ca adolescentul tau evita sa raspunda sau opune rezistenta, poti trece peste momentul inconfortabil povestindu-i tu cum a fost ziua ta.

Chiar daca obtinerea unui raspuns se va dovedi dificila la inceput, in timp pana si cel mai timid sau din contra, cel mai rebel copil va incepe sa comunice.

  1. Ce lucruri bune ti s-au intamplat azi?

Nu numai ca raspunzand la aceasta simpla intrebare copilul tau se va binedispune imediat, insa vei avea astfel ocazia sa afli ce lucruri ii fac placere, ce lucruri il bucura pe acesta si ce fel de evenimente ii infrumuseteaza ziua.

Daca acesta nu reuseste sa gaseasca un lucru pozitiv in aceasta zi, ii poti propune chiar tu sa creati impreuna un moment placut. Iesiti la cinema, mergeti la masa, faceti ceva distractiv impreuna sau planuiti ceva de suflet: o vacanta, un weekend petrecut la munte, sau orice altceva.

probleme-comunicare-adolescenti-02

probleme-comunicare-adolescenti-02

  1. Ce mai fac prietenii tai?

Daca stii un prieten anume de-al lui in viata caruia se intampla un eveniment important, cu atat mai mult poti pune intrebari despre acesta si despre evolutia lucrurilor.

Poti intreba si lucruri generale, de exemplu:

  • Cine este cel mai bun prieten al tau? Povesteste-mi despre el!
  • Care sunt lucrurile care te fac sa vezi in el un prieten?
  • Ce lucruri frumaose faceti impreuna?
  • Ai invatat lucruri noi de la acesta?

Sau orice alte intrebari prietenoase iti mai vin in minte.

  1. Te pot ajuta cu ceva?

Probabil si tu stii cat de greu este uneori sa ceri ajutorul. Asadar intreaba-l daca are nevoie de ajutorul tau in orice, de la lucruri mici precum curatenia in camera sau teme, pana la probleme mai dificile.

Evita sa faci lucurile in locul sau, sau si, la extrema cealalta – evita sa il critici sau sa ii oferi sfaturi nesolicitate atunci cand iti prezinta o situatie.

In timpul discutiei poti sa ii oferi sustinerea ta si prin limbajul corporal – il poti tine de mana sau imbratisa.

Aceste 4 intrebari puse zilnic adolescentului tau sunt suficiente pentru a salva chiar si cea mai dificila relatie.

Tu ce fel de relatie ai cu adolescentul tau?

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.