5 greseli de evitat daca esti parinte de adolescent

12/04/2016
greseli de evitat cu adolescenti

greseli de evitat cu adolescenti

Adolescenta e perioada in care si cel mai cuminte copil se poate transforma intr-un rebel – nu te mai asculta, nu vrea sa mai invete sau refuza sa comunice.

Asadar, trebuie sa stii cum sa il abordezi daca vrei sa nu il indepartezi si mai tare.

Iata 5 greseli pe care trebuie neaparat sa le eviti daca vrei sa ai o relatie armonioasa cu adolescentul tau:

  1. Nu il iei in serios

Nu uita ca adolescenta este acea perioada de tranzitie de la copil la adult. Adolescentii nu mai vor sa fie tratati ca niste copii, ba din contra.

Cel mai grav este daca le minimizezi problemele specifice varstei. Formulari precum „Doar dintr-atata lucru plangi?” sau „O sa ai altele si mai grave, nu te mai consuma pentru asta” sunt periculoase si pot afecta iremediabil relatia ta cu copilul tau.

Daca este serioasa situatia pentru el, trebuie sa o tratezi ca atare.

  1. Nu acorzi suficienta importanta vietii sale sociale

In perioada adolescentei, copilul tau va incerca sa se incadreze in anumite grupuri sociale si va depune un efort considerabil pentru asta.

Asadar, nu ii interzice sa iasa, da-i libertatea de a-si gestiona singur timpul dedicat acestor iesiri, permite-i sa isi aleaga singur grupul social din care sa faca parte si lasa-l sa descopere singur care ii sunt prietenii si care ii sunt doar cunostinte.

A apartine unui anumit cerc este foarte important pentru ei in aceasta perioada, asadar nu il judeca daca observi si mici schimbari la el, de la comportament, pana la stil vestimentar sau noi pasiuni.

  1. Ii critici stilul

Asa cum am tot mentionat, adolescenta este perioada in care copilul tau se descopera, asadar nu ii critica alegerile vestimentare, machiajul, coafura, sau noile sale pasiuni si hobby-uri.

Cu timpul acesta isi va gasi stilul, unul care nu se va schimba saptamanal, iar toate perioadele acestea de vestimentatie excentrica sau iesita din comun vor fi doar o amintire.

  1. Ii oferi sfaturi atunci cand nu ti le cere

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli in comunicarea cu adolescentii. Asteapta sa iti ceara el sfatul sau ajutorul, nu te oferi tu sa ii rezolvi problemele.

Daca el voia doar sa iti povesteasca o situatie neplacuta prin care a trecut, nu interveni pentru a-i spune cum ar fi trebuit, dupa parerea ta, sa gestioneze lucrurile.

Si mai rau gresesti daca nici macar nu astepti sa iti povesteasca el, ci doar afli cumva ca trece printr-o situatie anume, iar tu deja te oferi sa il sfatuiesti cu ce ar trebui sa faca.

  1. Doar il critici si nu il lauzi niciodata

Stim, e treaba lui sa isi faca ordine in camera si nu merita un premiu special atunci cand o face. Insa daca poti observa cand nu face acest lucru, inseamna ca poti observa si cand il face.

Este foarte usor sa treci cu vederea peste aceste mici detalii, insa, pentru adolescentul tau, un „bravo” zis la momentul potrivit ii poate ridica stima de sine si oferi validarea de care are nevoie de la tine, ca parinte.

Acestea sunt cele mai frecvente 5 greseli pe care le poti face daca esti parinte de adolescent. Ce alte atitudini crezi ca poate indeparta un adolescent de parinti?

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.