Tehnici de invatare utile

Tehnici de invatare utile

evaluare nationala
evaluare nationala

Stii care sunt cele mai utile tehnici de invatare? Dar cele mai putin utile? Vei fi surprins sa afli ca multe dintre tehnicile de invatare pe care le-ai folosit pana acum nu sunt deloc eficiente.

Daca esti clasa a 8-a si inveti pentru unul dintre cele mai importante examene, Evaluarea Nationala, ai nevoie de metode eficiente care sa-ti creasca cu adevărat sansele de promovare.

Sigur ai practicat de nenumarate ori aceste tehnici fara sa stii ca sunt nefolositoare:

  1. Sublinierea continutului. Daca te bazezi pe sublinieri pentru a retine informatii ar trebui sa stii ca aceasta metoda mai mult te încurca. Sublinierea atrage atentia asupra detaliilor neimportante din text si te impiedica sa faci conexiuni si deductii. In concluzie vei parcurge textul superficial fara a intelege cu adevarat teoria.
  2. Vizualizarea notiunilor. Daca ai obiceiul sa transpui cuvinte in imagini, afla ca aceasta metoda are rata de succes numai la cuvinte si propozitii simple. Cand ai de-a face cu notiuni abstracte cum ar fi un concept filosofic, o problema matematica sau o functie gramaticala, aceasta metoda se dovedeste ineficienta.
  3. Recitirea materiei. Atunci cand recitesti teoriile, investesti foarte mult timp si nu ai rezultate semnificative. Pentru a-ti imbogati cunostintele deja acumulate ar trebui sa citesti materialul de cel putin 4 ori. Avand in vedere ca in pragul examenelor nu ai foarte mult timp, aceasta metoda iti pune piedici in calea invatarii. Mai mult, daca te gandesti sa repeti informatia cu o luna inainte de examene, nu-ti vei mai aminti nimic.

O data ce ai eliminat activitatile care-ti consuma timp este vremea sa te axezi pe tehnici care-ti aduc rezultate. Acestea sunt:

  1. Testarea. Este considerata cea mai buna si eficienta modalitate de invatare. Studiile recente arata ca atunci cand faci teste nu doar memorezi informatii ci le si organizezi in creier. Mai mult, prin testare maresti viteza si eficienta prin care iti recuperezi informatiile. Te poti testa oriunde si oricum, nu neaparat in conditii de examen. Dar cea mai eficienta modalitate de testare ramane cea in mediul online. Daca inveti pentru Evaluarea Nationala pe www.examenultau.ro te poti testa de cate ori vrei si primesti rezultatul in cateva minute. Mai mult, ai de ales intre cinci tipuri de teste: pe capitol, pe intreaga materie, test fulger, simulare de examen si teste proprii.
  2. Distributia. Daca nu stiai acest lucru, afla ca absorbtia si retentia informatiei se face in timp si pe bucati. Tehnica distributiei iti permite sa programezi intreaga materie pe intervale de timp diferite. Daca retii informatiile la gramada, fara a-ti acorda spatiu pentru asimilare, singura ta realizare va fi ca nu-ti mai amintesti nimic. Cum functioneaza? Pe termen scurt, daca vrei sa-ti amintesti informatiile timp de o saptamana acorda-ti un rastimp de 12-24 de ore intre sedintele de studiu. Daca vrei sa-ti amintesti informatia timp de un an trebuie sa inveti in fiecare luna. Pe termen lung, sa spunem 5 ani, trebuie sa-ti distribui sedintele de studiu la fiecare 6-12 luni. Pe ExamenulTau.ro notiunile de matematica si romana sunt stocate pe nivele de pregatire, asa ca iti poti distribui rapid si eficient timpul de invatare.
  1. Interogatia. O metoda foarte simpla si eficienta de invatare este sa-ti pui intrebari. In momentul in care interoghezi semnificatia unei scheme, unei formule sau a unui concept, iti programezi creierul sa caute raspunsul. In cautarea raspunsului creierul da “search” prin datele stocate si face conexiuni. Din multimea de conexiuni extrage apoi raspunsul corect. Poate ti se pare o metoda un pic bizara, dar gandeste-te ca atunci cand erai copil intrebarea “De ce?” te-a ajutat sa-ti imbogatesti cunostintele si sa-ti conturezi personalitatea.

Speram ca informatiile noastre te-au convins sa incepi antrenamentul pentru Evaluarea Nationala 2017! Fa-ne o vizita si convinge-te singur cat de simplu si de eficient este sa inveti in mediul online. Intra chiar acum pe www.examenultau.ro.

 

Creeaza cont gratuit ExamenulTau
Creeaza cont gratuit ExamenulTau

Leave a comment