S-au taiat 40.000 de locuri la liceu! 1.200 de clase de a IX-a dispar din anul scolar 2019 – 2020

25/04/2019
s-au-taiat-40000-locuri-la-liceu

Cifre de scolarizare votate in sedinta de Guvern din 23 aprilie

In anul scolar 2019 – 2020 vor exista doar 134.600 de locuri pentru clasa a IX-a, la invatamantul liceal de zi si 60.000 de locuri la scoala profesionala, desi in acest an sunt 175.463 de elevi inscrisi in clasa a VIII-a, care se pregatesc sa sustina examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a si, ulterior,  admiterea la liceu.

Asta inseamna ca cel putin 40.000 de elevi nu ar avea loc sa intre la liceu din toamna si, drept urmare, ar trebui sa se inscrie la scoala profesionala sau in invatamantul dual.

Adolescentii, insa, nu sunt deloc entuziasmati de posibilitatea de a fi admisi la o scoala profesionala.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca „Si elevii cu note bune pot alege scoala profesionala, nu doar copiii slabi. Trebuie sa lucram insa la mentalitatea elevilor si mai ales a parintilor vizavi de scoala profesionala, care este una gresita si aduce un deserviciu Educatiei.

Expertii in educatie nu sunt de acord cu hotararea de guvern

Profesorul Catalin Osiceanu, expert in educatie, declara ca Ministrul Educatiei ar trebui „sa gaseasca o solutie pentru ca elevii daca doresc sa intre la liceu sa dea un examen sau dupa primul an de profesionala. Nu poti sa condamni definitiv un copil la profesionala.

Expertii sunt de parere ca scolile profesionale sunt nemodernizate la momentul actual, de la curricula neadaptata si utilajele vechi pe care elevii ar trebui sa „invete meserie”, pana la lipsa profesionistilor care sa predea.  Deficitul de specialisti exista in mod special la meseriile usoare si banoase, precum cele de mecanic auto, sudor, cofetar, electrician sau hairstylist, de care elevii ar putea fi cu adevarat interesati.

Sistemul de invatamant profesional ar trebui sa aiba in spate agenti economici care sa le asigure copiilor un loc de munca cu contract dupa absolvire, exact ca in cazul invatamantului dual, insa „model curricular nou nu este facut, cariere didactice noi nu sunt facute, ci doar solutii administrative”, spune profesorul Marian Stat.

Psihologii: „Elevii au nevoie de orientare

Psihoterapeutul Iulia Florea este de parere ca „este momentul ca elevii si parintii, dar si noi ca societate, sa nu mai stigmatizam invatamântul profesional, ci sa vedem avantajele sale: copiii invata o meserie de la A la Z si pot continua cu studii post-liceale elevii ar trebui sa se gândeasca ca vor deveni experti in domenii care sunt cautate si in care nu mai exista meseriasi. In plus, se vor putea angaja direct dupa ce termina liceul si vor putea dezvolta o cariera in directia aleasa. Nu e nicio rusine sa faci patru ani de croitorie, când dupa te poti angaja, ceea nu e valabil pentru cei care termina un liceu teoretic”.

Maniera cea mai potrivita ar fi ca la scoala sa ii fie descoperite fiecarui elev abilitatile si calitatile, iar acesta sa aiba posibilitatea de a alege ce i se potriveste. Prin asta il orientezi si profesional. Pentru ca elevii se iau unii dupa altii si vor sa mearga la un anumit liceu si asta poate fi evitat”, adaugă psihologul Irina Turcu.

Calendar Evaluare Nationala 2019

03 – 07 iunie 2019 Inscrierea absolventilor clasei a VIII-a la Evalaurea Nationala 2019
7 iunie 2019 Ultima zi de scoala pentru absolventii de gimanziu
18 iunie 2019 Proba scrisa la Limba si literatura romana
20 iunie 2019 Proba scrisa la matematica
21 iunie 2019 Proba scrisa la limba si literatura materna
25 iunie 2019 Afisarea rezultatelor de dinaintea contestatiilor
29 iunie 2019 Afisarea rezultatelor finale
03 – 07 iulie 2019 Absolventii clasei a VIII-a compelteaza fisele de inscriere la liceu
12 iulie 2019 Repartizarea computerizata a absolventilor de gimnaziu
15 – 18 iulie 2019 Depunerea dosarelor la scolile la care au fost repartizati

Calendar admitere invatamant profesional si dual

26 – 26 iunie  2019 Inscrieri
27 – 28 iunie 2019 Proba de preselectie in unitatile de invatamant care organizeaza preselectii
28 iunie 2019 Afisarea rezultatelor sesiunii de preselectie
28 iunie – 01 iulie 2019 Inscrierea candidatilor respinsi la preselectie la unitatile de invatamant care nu au organizat sesiune de preselectie
01 iulie 2019 Afisarea informatiilor despre proba suplimentara de admitere catre unitatile de invatamant
02 – 03 iulie 2019 Proba suplimentara de admitere
04 iulie 2019 Afisarea rezultatelor probei suplimentare de admitere
08 – 12 iulie 2019 Depunerea dosarelor de inscriere la unitatile de invatamant la care elevii au fost declarati admisi

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

3 thoughts on “S-au taiat 40.000 de locuri la liceu! 1.200 de clase de a IX-a dispar din anul scolar 2019 – 2020

 1. Gogu de la Amsterdam

  Ei bine,urasc PSD-ul,dar de data aceasta sunt 100% de acord cu aceasta hotarar!In Romania asta toata populatia este demna de Liceu,oare…?!?!Adica toti,paremi-se doresc sa taie frunza la caini,sa fie bugetari….In Germania anual,sunt inscrsi 40.000 de elevi la scolile de meserii,iar in Romania 8-9.ooo!!!!Nu mai avem nevoie de electricieni,instalatori,matriteri,strungari,tamplari constructori etc,etc,….dar in schimb voi astia care v-ati terminat un Liceu si v-ati cumparat o casa,doriti sa aveti parte de un instalator,electrician,zidar,faiantarmtamplar profesionist…dart nu-i gasiti…..

  Reply
  1. Emilia

   Teoretic, aveți dreptate. Practic, eu vă întreb : de unde credeți că scoate ministerul în 3 luni cadre didactice specializate să pregăteasca elevii în meseriile astea ?! Dar dotările necesare, materialele didactice, atelierele , etc?!?! A anunțat cumva ministerul că dă fonduri în scopul ăsta ? Cifra de școlarizare a fost deja stabilita, acum se schimbă totul. Deci toate ședințele gen C.P.-uri , C.A-uri, procesele verbale, hartiile făcute în sensul acesta au fost pierdere de vreme ! Aceasta este o abordare neprofesionistă. Comparația îsi are sensul dacă aduci în discuție și dotarea instituțiilor de învățământ ca în Germania .

   Reply
 2. Dory

  Cei care acum poate ați terminat chiar și o facultate în România demult, cum puteți să spuneți că este bine ca un copil de 14-15 ani să facă o școală profesionala și să aibă o meserie după. Credeți că vor mai termina liceul după????Fiecare să vorbească în numele copilului său. Nu vă mai dați cu părerea.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.