Rezultate Evaluare Nationala 2017

27/06/2017
rezultate evaluare nationala 2017

rezultate evaluare nationala 2017

Situatia notelor obtinute la Evaluarea Nationala, clasa a VIII-a, 2017

Conform informatiilor oferite de Ministerul Educatiei Nationale, s-au inscris 144890 de elevi la examenul de Evaluare Nationala 2017, 150 de elevi dintre acestia fiind din seria anterioara. Examenul s-a desfasurat in 4164 de centre din tara.

Potrivit datelor oferite de minister, procentul de promovare al examenului a fost de aproximativ 77% la nivel national.

Rezultate mai bune decat in 2016

Conform primelor date statistice de dinainte de contestatii, aproximativ 77% dintre candidatii prezenti la examen au obtinut medii mai mari sau egale cu 5, in crestere fata de rezultatele din 2016, cand doar 75% dintre absolventi au obtinut medii peste 5.

De asemenea, anul acesta s-au obtinut 467 de medii generale de 10, dublu fata de 2016, cand au fost doar 241.

Sase elevi au fost eliminati din examen din cauza unor tentative de frauda.

Rezultate Evaluare Nationala 2017 pe judete

Judetele cu cea mai mare rata de promovabilitate sunt:

  • Braila: 92.4%
  • Cluj: 90%
  • Bucuresti: 89.3%
  • Prahova: 87.6%
  • Galati: 85.5%

La polul opus, cele mai slabe judete la capitolul promovabilitate sunt:

  • Giurgiu: 61.2%
  • Teleorman: 63.5%
  • Mehedinti: 68%
  • Caras-Severin: 69.6%

Ce a adus nou Evaluarea Nationala 2017

Examenul de anul acesta a adus si noutati pentru absolventii clasei a VIII-a, intrucat ponderea mediei de la Evaluarea Nationala a crescut la 80%, de la 75%, iar ponderea notelor de la clasa a scazut la 20%, fata de 25% din media de admitere la liceu.

O alta noutate reprezinta modificarea unui aspect de notare la aceste examene. Mai exact, s-a eliminat din metodologia de desfasurare a examenului de Evaluarea Nationala si a Bacalaureatului prevederea conform careia trebuia sa existe o diferenta de 0,5 puncte intre nota initiala si cea de dupa contestatie, pentru ca nota sa fie modificata. Conform noilor reglementari, nu va mai fi luat in calcul baremul pentru modificarea notei, iar nota finala va fi cea la care se ajunge dupa contestatie.

Examen cu peripetii si anul acesta

Subiectul I, punctul 3 al probei scrise la Romana de anul acesta a dat batai de cap elevilor. La acesta s-a cerut explicarea modului de formare a unui cuvant obtinut prin conversiune si a unui cuvant obtinut prin derivare din ultimele trei strofe ale poeziei “Ploaia” de Magda Isanos.

Majoritatea elevilor au oferit ca raspuns termenul “luminous” ca fiind cuvant format prin derivare, insa conform specialistilor in domeniu, acesta este gresit, intrucat cuvantul provine din termenul “luminosus” (latina). Tot din acest motiv nu a fost prevazut nici in barem, conform caruia:

“cate 1 p. pentru explicarea modului de formare a celor doua cuvinte (de exemplu: pierdut – adjectiv format prin conversiune din participiul verbului a pierde; voioasa – format prin derivare cu sufixul -os de la substantivul voie; licurici – format prin derivare cu sufixul -ici de la verbul a licari; cloposei – format prin derivare cu sufixul -el de la substantivul clopot; fiinsa – format prin derivare cu sufixul -insa de la verbul a fi; alte – adjectiv pronominal nehotarat format prin conversiune din pronume nehotarat; picaturi – format prin derivare cu sufixul -atura de la verbul a pica, derivat, la randul lui, de la interjecsia pic; frumusesea – format prin derivare cu sufixul -ese de la adjectivul frumos) – 2 x 1 p. = 2 p.”

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Educatiei Adrian Bucur spune ca “nu ar trebui sa existe astfel de discrepante, sursele sunt aceleasi, dar nu pot condamna sau interveni in evaluarea acestor lucrari si sa solicit profesorilor sa tina cont de un barem din 2010„.

Conform ultimelor discutii pe aceasta tema, Marian Suta, Directorul CNEE a declarat ca “termenul „luminos” va fi luat ca varianta corecta de raspuns. Daca considera ca lucrarea nu a fost evaluata corect, elevii pot depune contestatii.”

CONSULTA AICI NOTELE LA EVALUAREA NATIONALA 2017 

 

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.