Aproape 300 de profesori si bibliotecari din tara au participat la sesiunile de formare CinEd. Incep proiectiile.

02/03/2017
proiectiile-cined-2017

proiectiile-cined-2017

In perioada 21 ianuarie – 27 februarie Societatea Culturala NexT a organizat, in cadrul programului de educatie cinematografica CinEd, 7 sesiuni de formare pentru profesorii si bibliotecarii din 6 orase – Bucuresti, Ramnicu Valcea, Iasi, Targoviste, Alexandria si Brasov. Aproape 300 de facilitatori educationali au participat la formarile coordonate de criticii de film Andrei Gorzo si Gabriela Filippi, familiarizandu-se cu platforma online si materialele pedagogice puse la dispozitie prin intermediul programului.

Datorita interesului mare manifestat de participanti, dar si pentru o aprofundare a elementelor de educatie cinematografica, in luna aprilie vor mai fi organizate doua formari intensive, cu durata de o zi, in Bucuresti si Brasov. Detaliile despre acestea vor fi anuntate in a doua parte a lunii martie.

Tot in luna martie, perioada preferata de multe scoli pentru Saptamana Altfel, vor incepe proiectiile pentru elevi, in toate cele 6 orase in care formarile CinEd Romania au fost organizate anul acesta. Ele vor viza filmele din catalogul CinEd, care include in total 10 lungmetraje si 2 scurtmetraje, pentru elevi de toate varstele.

 Filmele destinate elevilor de gimnaziu sunt El espíritu de la colmena / Spiritul stupului (Víctor Erice, Spania, 1973), Uma Pedra no Bolso / Un sambure de indoiala (Joaquim Pinto, Portugalia, 1988), Shelter / Adapost, (Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), Il Posto / Postul (Ermanno Olmi, Italia, 1961) si Cum mi-am petrecut sfarşitul lumii (Catalin Mitulescu, 2006).

Elevii de liceu se vor putea bucura de pelicule precum En construcción / In construcţie (José Luis Guerín, Spania, 2001), Pierrot Le Fou / Pierrot Nebunul (regia Jean-Luc Godard, Franta, 1965), O Sangue/ Sangele (Pedro Costa, Portugalia, 1989), Cea mai fericita fata din lume (Radu Jude, 2009) si L’intervallo  / Intervalul (Leonardo di Costanzo, Italia, 2012)

 Varietatea de formate in care filmele sunt disponibile permite proiectarea acestora in spatii diverse – de la cinematografe cu standarde profesioniste la spatii cu echipament minimal, precum sala de clasa sau de biblioteca. Astfel, programul faciliteaza accesul elevilor la o serie de productii europene multi-premiate in festivaluri internationale, cu o valoare cinematografica autentica.

 Catalogul CinEd reuneste productii provenind din 7 tari europene (Franta, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia şi Romania) si va fi imbogatit cu filme noi in fiecare an.

 In primul an de activitate CinEd, Societatea Culturala NexT a organizat proiectii pentru peste 1.300 de elevi de gimnaziu si liceu. Acestia au descoperit diversitatea cinemaului european si s-au familiarizat cu filmul de arta si limbajul cinematografic.

***

CinEd este un proiect initiat de Institutul Francez din Paris, in parteneriat cu Cinemateca Franceza şi implementat in Romania de Societatea Culturala NexT (pentru nivelul gimnazial si liceal) si de Asociatia Culturala Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativa/MEDIA al Uniunii Europene.

Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei din Romania.

Parteneri: Europa Cinemas, Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Bucuresti, Romania EduCaB, Asociatia T.E.T.Alexandria, Asociatia Culturala KunSTadt, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Primaria Municipiului Alexandria, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov, Biblioteca Judeteana „George Baritiu”

Parteneri media: TANANANA, Radio Romania Cultural, Intuitext, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Dissolved Magazine, SuntParinte.ro, Kreatoria, All About Romanian Cinema, LiterNet, Romania Pozitiva, Scoala Intuitext, Iqool, TeenPress, Kids News, Ani de Scoala, ExamenulTau.ro.

***

Pentru informatii suplimentare despre activitatile CinEd dedicate profesorilor si elevilor de gimnaziu si liceu, ne puteţi scrie la: cined@nextproject.ro

 

 

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.