Adolescenta – proba de foc pentru parinti

31/08/2016
probleme adolescenti

probleme adolescenti

Despre adolescenta si adolescenti s-au scris romane celebre, s-au compus piese devenite hituri, s-au filmat comedii de un umor frust, dar savuros si s-au scris nenumarate carti si tratate de psihologie.

Fiecare decada imprima asupra adolescentilor vremii un tipar de generatie unic si inconfundabil. Oficial, in anii ’80, tinerii erau in stilul „Liceenii“ sau „Ora de dirigentie“ (mai mult cuminti decat problematici, mai degraba responsabili si constiinciosi decat teribilisti, inabordabili sau plini de dileme nerostite). In realitate, lucrurile stateau oarecum pe dos, mai ales ca fix limitarile si restrictiile perioadei insufleteau adolescentii sa incalce normele si sa traiasca precum „colegii lor“ americani, pe ritmuri de CC Catch, Guns N Roses sau Duran Duran.

In anii ’90, adolescenta a avut arome cosmopolite de Coca-Cola, guma Turbo sau Tutti Frutti, iar din anii ’2000 incoace fiecare noua generatie de adolescenti si-a exprimat cu si mai multa creativitate emotiile, tumultul si trairile specifice acestei perioade. Astazi, avem o generatie de copii digitali, pentru care tehnologia este, inca din primii ani de viata, o componenta fireasca si cu putine necunoscute.

Ce vor sa spuna adolescentii?

Adolescentii au un profil psihologic eterogen, cel putin la prima vedere. Sunt vulnerabili si sensibili, dar simuleaza independenta si puterea cu o tarie surprinzatoare. Resping aproape orice vine din partea adultilor, adera insomniac la opiniile grupului si tind sa clasifice drept desuet tot ce nu e in acord cu noul lor punct de vedere. Oricat de dificil ar fi pentru parinti sa intuiasca sensul ascuns al acestor manifestari, adultii trebuie sa stie ca toate converg in acelasi punct: nevoia tinerilor de autonomie si acceptare.

Adolescenti in dificultate, parinti la datorie

Iata cateva sfaturi pentru a-i invata pe copii sa comunice corect si sa faca fata atat provocarilor in plan psiho-social, cat si examenelor si tezelor de la scoala.

Sfatul nr. 1: Empatizeaza cu copilul

Asculta-l atent inainte de a-i oferi sfaturi. Pune-i intrebari concrete care sa va ajute pe amandoi sa intelegeti problema si asigura-l de sustinerea ta neconditionata. Cel mai adesea, copiii si adolescentii fac greseli din nestiinta, nu dintr-o strategie premeditata de a-si enerva parintii sau profesorii.

Sfatul nr. 2: Respecta-i sentimentele

Una dintre cele mai mari greseli pe care o fac parintii in relatia cu adolescentii este aceea de a le judeca sentimentele/ emotiile din perspectiva lor matura, ignorand experienta de viata limitata a copiilor. Abordarea corecta este de a intelege resursele de care dispune copilul intr-un anumit moment si gestionarea problemei folosind doar acele resurse.

Sfatul nr. 3: Ofera-i cele mai eficiente instrumente de invatare

Asa cum il ajuti in relatiile sociale, ajuta-l sa-si construiasca o relatie cat mai armonioasa si cu scoala. Si cum presiunile par a fi la tot pasul, iar scoala este garantul unei cariere de succes, asigura-te ca fiul/ fiica ta beneficiaza de instrumente de invatare eficiente.

Sa ne reamintim ca aceasta generatie vrea solutia acum si, mai ales, fara efort mare. O astfel de metoda de pregatire este www.ExamenulTau.ro ! Aici gasiti 302 filme de predare, 342 de probleme rezolvate, 191 de teste de fixare a notiunilor, 58 de teste fulger si un simulator de examen pentru Evaluarea Nationala cu feedback imediat.

In plus, peste 50% dintre utilizatori au obtinut mai mult cu pana la 2 puncte la Evaluarea Nationala, iar altii au declarat ca au folosit acest produs educational pentru rezolvarea temelor, in fiecare zi, fara sa mai aiba nevoie de ajutorul parintilor sau al unui profesor meditator.

Sfatul nr. 4  Invata-l sa inteleaga adevarul din spatele faptelor

Explica-i ca fiecare fapta / actiune a noastra este o oglinda pentru un anumit sentiment. Un om multumit de el insusi va fi mereu pozitiv si optimist, in vreme ce o persoana frustrata, nemultumita, nevalidata, neacceptata sau chiar neiubita va avea mereu o forma de comportament ostil. Sfatuieste-l sa-si exprime mereu deschis nevoile, dorintele si asteptarile, tocmai pentru a avea o comunicare eficienta cu cei din jur.

Sfatul nr. 5  Invata-l sa reactioneze cand e respins

Spune-i ca nu va fi mereu acceptat de persoane sau grupuri cu care va dori sa interactioneze, dar ca acest lucru este normal. Normalizand o anumita stare, de fapt inlaturi pericolul ca adolescentul sa simta ca e o exceptie si ca doar el e dat la o parte. In acest sens, ii poti povesti despre problemele pe care le-ai avut si tu in adolescenta.

 

testeaza gratuit platforma

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.