Notele si calificativele produc anxietate sau stimuleaza evolutia?

13/12/2016
notele produc anxietate

notele produc anxietate

Parerea specialistilor despre note si evaluari

Intr-un interviu acordat echipei ExamenulTau.ro, psihologul Intuitext Delia Lungu evidentia faptul ca „notele si calificativele arata o evaluare a cunostintelor elevului intr-o anumita zi, la o anumita materie. Cu alte cuvinte, notele si calificativele nu reprezinta „valoarea copilului“, deoarece acesta isi poate imbunatati oricand performanta.

(…) Nota sau calificativul e important sa fie comunicate doar copilului respectiv pentru a-si putea evalua performantele in timp, dar raportandu-se la el insusi, fara sa se compare cu alti copii. Daca parintele si cadrul didactic folosesc comparatia intre copii in functie de performantele lor, atunci copiii vor fi centrati pe ce rezultate au obtinut ceilalti si pe competitie, si mai putin pe ideea de a invata cu placere. (…) “

Mai mult, intr-un interviu publicat pe blogul Scolii Intuitext, Iulia Dragan (profesor pentru invatamantul primar) a fost intrebata daca sistemul clasic de evaluare a copiilor (note, calificative) incurajeaza colaborarea, lucrul in echipa sau dimpotriva, competitia, ambitia egoista si, in subsidiar, dorinta ca ceilalti sa greseasca.

In opinia dumneaei, „eliminarea notarii la clasa pregatitoare si aprecierea rezultatelor elevilor prin calificative, la clasele I – IV, a redus mult competitia si stimuleaza colaborarea si comunicarea intre elevi, care are multiple valente pozitive in dezvoltarea personalitatii lor“.

Notele cauzeaza anxietate?

Asadar, indiferent ca vorbim de clasele primare, gimnaziu sau liceu, principiul este acelasi: folosite in chip eronat, notele si calificativele pot avea numai efecte nedorite. In loc sa fie un ghid util pe tot parcursul educational, aceste forme de evaluare risca sa determine o competitie de tip egoist si speranta ca ceilalti colegi vor obtine rezultate mai slabe.

Tocmai pentru a preveni dezvoltarea unor defecte greu de remediat, cadrele didactice ar trebui sa descurajeze competitia in randul elevilor prin organizarea diverselor activitati / lectii sub forma lucrului in echipa in loc de concursuri individuale in care se puncteaza performanta fiecarui copil in parte si nu a intregului grup.

La randul lor, parintii ar trebui sa evite compararea propriului copil cu alti colegi de clasa si sa nu pretinda ca rezultatele lui scolare sa le egaleze si, cand e cazul, sa le depaseasca pe ale acestora.

Incurajand lucrul in echipa adultii nu doar contribuie la o dezvoltare cognitiva, ci si psiho-emotionala sanatoasa a copiilor, care nu se vor confrunta vreodata cu efectele dureroase ale anxietatii de performanta.

Cand parintii poarta intreaga responsabilitate a viitorului copiilor lor, iar copiii se tem ca nu vor indeplini asteptarile familiei sau ale scolii, se creeaza premisele unui tablou tensionat, din care nimeni nu are de castigat.

Care este solutia?

In primul rand, adultii ar trebui sa constientizeze ca o educatie eficienta si durabila se obtine intr-un cadru benefic din punct de vedere afectiv, adica atunci cand nu exista o concentrare exclusiva pe rezultate. Pe de alta parte, si copiii vor invata mai bine daca nu resimt in mod constant presiunea notelor sau a calificativelor si vor descoperi astfel placerea de a explora, de a sti, de a fi informati.

In plus, elevii pot studia folosind produse de invatare adaptate nevoilor si dorintelor lor, mai ales ca noile generatii de elevi sunt pasionate de tehnologie, gadget-uri smart si in general de tot ce e nou si inovator.

In acest sens, Intuitext ii ajuta pe copiii de gimnaziu printr-o platforma, ExamenulTau, produs de invatare online destinat pregatirii la Limba Romana si Matematica atat pentru temele zilnice, cat si pentru teze sau chiar Evaluarea Nationala de la finalul clasei a VIII-a.

Oferindu-le copiilor instrumente de studiu placute, avem grija nu doar de educatia copiilor si de bunastarea lor emotionala (aceasta fiind de fapt prima conditie pentru rezultate scolare, profesionale bune), ci si de fericirea parintilor, care nu vor mai privi cu teama responsabilitatile scolare ale copiilor lor.

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.