Malala Yousafzai, tânără laureată a premiului Nobel la 17 ani

Malala Yousafzai, tânără laureată a premiului Nobel la 17 ani

Malala Yousafzai
Malala Yousafzai

Stiai ca Malala Yousafzai, o adolescentă din Pakistan a primit in 2014, la numai 17 ani, premiul Nobel pentru Pace? A devenit astfel cea mai tanara laureata din istoria de 114 ani a prestigioaselor premii.

Curajoasa adolescenta militeaza de mica pentru ca tinerelor fete pakistaneze sa nu li se mai ingradeasca dreptul la educatie. In tara sa, doar 25% dintre femei au sansa sa urmeze cursurile unei scoli generale si mai apoi ale unui liceu.

In lupta sa pentru drepturi egale cu ale barbatilor a reusit sa atraga furia talibanilor, astfel ca in octombrie 2012 a fost tinta unei tentative de asasinat.

Presedintelui Comitetului Nobel care i-a inmanat premiul considera ca Malala a devenit “un adevarat purtator de cuvant mondial pentru dreptul la educatie al fetelor” si ca este un exemplu viu ca tinerii pot contribui la imbunatatirea propriilor situatii.

In octombrie 2013 numele sau a devenit cunoscut o data cu lansarea cartii “Eu sunt Malala, fata care a luptat pentru educatie si a fost impuscata in cap”, in care povesteste lupta pe care o duce pentru drepturile civile.

Malala, care acum locuieste in Birmingham alaturi de familia sa, are planuri mari de viitor: isi doreste sa devina politician pentru a schimba in bine viitorul tarii sale.

Ce parere ai despre povestea Malalei? Planurile tale de viitor sunt la fel de indraznete? Tu ce te vezi facand pana la varsta majoratului?

Examenultau.ro este rezolvarea pentru meditatie la matematica si meditatie la romana

testeaza gratuit platforma

Leave a comment