Adolescentii – cum le incurajam placerea de a invata

12/10/2016
invata-cu-placere

invata-cu-placere

Intr-o camera destul de intunecata, in care se distinge insa o „ordine“ incerta a lucrurilor, o tanara apatica se arunca zgomotos pe pat. Isi afunda fata in perna, sta nemiscata cateva secunde apoi incepe sa planga cu furie, lovind din cand in cand cu picioarele salteaua patului. Acolo unde lumina reuseste, totusi, sa treaca de draperiile verde-militar, firele de praf plutesc numeroase in aer.

Probabil ca fata nu si-a mai aranjat camera de ceva vreme, si nici nu o va face prea curand. Refuzul ei merge mana in mana cu insistentele mamei, care ii aminteste nervos sa-si stranga lucrurile, sa-si faca temele si sa arunce toate „mizeriile-care-te-fac-sa-arati-ca-un-cioclu“.

In cautarea identitatii

„Mizeriile“ sunt, de fapt, lucruri la care tanara tine destul de mult si care reprezinta acum, in perioada de varf a adolescentei, instrumente cu care incearca sa-si contureze identitatea: biografiile celor mai cool rockeri, bocanci military, pantaloni din piele ecologica (60% reducere la mall, cat s-a bucurat!), farduri mate, creioane kohl negru antracit, rujuri in nuante gotice sau toata colectia de chockere, atat de la moda de doua sezoane incoace!

Bineinteles, parerea mamei in fata acestui tip de imagine e simpla si fara nuante: HI-DOS. La drept vorbind, nici tanara nu stie sigur daca acest stil o reprezinta, insa in acest moment e clar innebunita dupa Fall Out Boy, Muse si Florence And The Machine. La anul, cine stie. Poate ii va placea pop dance-ul si va arata ca Aguilera.

Parinti contra copii – castiga cineva cu adevarat?

In perioada adolescentei, acest scenariu se regaseste in orice familie, mai ales ca intre parinti si copii se produc polemici epuizante, in timpul carora neputinta determina stari accentuate de furie. Rezultatul e un fel de teatru al absurdului, in care personaje vulnerabile si dornice de iubire mimeaza puterea si intransigenta cu o convingere de necombatut.

In realitate, intocmai ca in copilaria mica, tinerii simt mai mult decat pot gestiona, data fiind experienta lor de viata limitata si, in fata acestui val de sentimente, par a fi in dezacord cu ei insisi si cu restul lumii. Nu stiu ce vor, nu vor sa stie nimic si se trezesc de multe ori in situatii cu grad mare de risc. In mod paradoxal, regulile au in aceasta perioada un dublu rol:

  • sunt repere care confera stabilitate si un cadru previzibil, linistitor

DAR…

  • prin faptul ca tinerii le contesta/ incalca, ele devin indispensabile in formarea personalitatii viitorului adult.

Certurile, starea de tensiune si nervozitate, disensiunile, amenintarile, alterarea relatiilor sau, in cazuri extreme, dizolvarea lor completa sunt cateva aspecte negative ce pot aparea in timpul adolescentei. De multe ori, conflictele apar din cauza nevoii de control: a parintilor asupra copiilor si a copiilor asupra lor insisi. Strategia de comunicare pentru toata aceasta perioada revine in seama parintilor, care sunt nevoiti sa-si foloseasca experienta de viata in gasirea celor mai bune cai de relationare cu copiii lor.

Cum sa nu avem un „fiu risipitor“

Pregatirea pentru adolescenta se face inca din primii ani de viata ai copilului, atunci cand se pun bazele relatiei dintre cel mic si parinti. Psihologii atrag atentia asupra faptului ca putem depasi adolescenta mult mai usor daca in anii copilariei se stabileste o legatura profunda si reala cu copilul, bazata pe incredere, respect si iubire neconditionata.

In plus, inca din preadolescenta, parintii trebuie sa se documenteze asupra aspectelor acestei perioade si chiar sa-si aminteasca de propria lor adolescenta – ce au simtit, ce le-a lipsit sau cum ar fi vrut sa fie relatia cu parintii.

Dincolo de schimbarile carora trebuie sa le faca fata in ce priveste propria lor persoana, tinerii au de raspuns si exigentelor venite din partea familiei, a grupului de prieteni, dar si a scolii. In conditiile in care scopul principal pare sa fie pozitionarea onorabila in cadrul grupului, educatia cade pe locul doi in topul preocuparilor adolescentilor.

Comunicarea autentica, ascultarea empatica, respectarea anumitor alegeri pe care le fac tinerii sunt cateva reguli pe care le putem adopta pentru o relatie sanatoasa cu copiii nostri. In plus, pentru a le mentine vie curiozitatea si dorinta reala de a invata, parintii le pot oferi instrumente de invatare eficiente, asa cum sunt de exemplu platformele educationale, ce pot concura cu alte activitati placute adolescentilor. Astfel, Examenul Tau este un produs educational online care ii ajuta pe elevi sa invete autonom, intr-un mod agreabil: elevii se pot testa pe notiuni sau capitole, pot invata cu ajutorul filmelor de predare sau pot descoperi cum se rezolva problemele cu ajutorul sectiunii: Probleme rezolvate in pasi. In tot acest timp, parintii au acces la activitatea zilnica a copiilor lor cu ajutorul rapoartelor de progres.

Mai mult, unii utilizatori ai platformei au declarat ca datorita Examenultau.ro  nota lor la Evaluarea Nationala a crescut cu 2 puncte, iar pentru altii a fost ca un profesor meditator la care au avut acces tot timpul, fie ca doreau sa se pregateasca pentru teme, sa-si verifice cunostintele sau sa se pregateasca pentru cele mai importante etape: tezele si Evaluarea Nationala de la finalul clasei a VIII-a.

Si, dupa ce gasesc echilibrul perfect in familie, datorita Examenultau.ro, parintii le asigura adolescentilor o relatie pozitiva si cu scoala, incurajandu-le atat curiozitatea si placerea de a invata lucruri noi, cat si autonomia si studiul independent.

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.