Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a ar putea fi desfiintata

06/03/2019
evaluare-nationala-clasa-8-eliminata

evaluare-nationala-clasa-8-eliminata

Intrucat in anul 2020 invatamantul obligatoriu ar putea incepe la varsta de 5 ani si se va termina la clasa a XII-a, Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu anunta o posibila desfiintare a examenului de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a.

Proiectul de lege a fost votat astazi, 6 martie 2019

Conform Ministrului Educatiei, un proiect de lege privind modificarea duratei invatamantului obligatoriu s-a aflat astazi, 6 martie 2019, la vot decisiv pe ordinea de zi a sedintei de plen a Senatului: “Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabileste obligativitatea ultimelor doua grupe la gradinta – grupa mijlocie si grupa mare – si ultimii doi ani de liceu, incepand din anul 2020. Anul acesta va trebui sa pregatim preluarea, la inceput de ciclu si la sfarsit de ciclu, in invatamantul obligatoriu.

Daca invatamantul pe 12 clase devine obligatoriu, se mai justifica sustinerea examenului de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a?

Ministrul Educatiei declara ca legea 84, in care se mentioneaza ca invatamantul obligatoriu se termina odata cu clasa a VIII-a, nu mai este valabila. In prezent, insa, invatamantul obligatoriu incepe la clasa pregatitoare si se incheie la clasa a X-a.

Ecaterina Andronescu considera, asadar, Evaluarea Nationala o “evaluare intermediara” care isi pierde importanta odata cu modificarile ce vor fi aduse legii educatiei anul scolar viitor.

Ministrul Educatiei a lansat dezbateri publice cu directorii scolilor pe aceasta tema

Noi am declansat aceste dezbateri publice cu directorii scolilor si-n Bucuresti, si-n alte judete din tara sa incercam sa vedem si care este perceptia. Pentru ca acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru incheierea gimnaziului si repartizarea elevilor in scoli profesionale, clasice sau duale, si respectiv in licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezinta sfarsitul invatamantului obligatoriu, cum era in legea 84, de exemplu. Daca invatamantul devine obligatoriu pe 12 clase se justifica evaluari intermediare? Ca sa intarim ritmul acesta al invatarii continue, pentru ca el este cel care da si temeinicie invatarii”, declara Ecaterina Andronescu.

 

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.