Eşti creativ? Atunci înveţi mai repede şi mai uşor!

Eşti creativ? Atunci înveţi mai repede şi mai uşor!

Creativitate

Gasesti solutii ingenioase la problemele pe care ti le dau profesorii la clasa? Parintii iti spun ca esti prea curajos in alegerile pe care le faci? Cel mai probabil esti o persoana creativa!

Creativitatea a fost mult timp considerata o mostenire genetica, te nasteai cu ea sau nu. De curand s-a demonstrat stiintific ca poti deveni creativ prin electro-stimulare. Este o raza de speranta, dar sa nu mergem chiar asa de departe 🙂

Creativitatea te poate ajuta sa devii mai bun la scoala. Se spune ca persoanele creative retin mult mai usor si mult mai repede lectiile la clasa.

Sa fii creativ inseamna sa fii flexibil in gandire si sa faci legaturi intre notiuni care aparent nu au legatura. Pe scurt, a fi creativ inseamna sa gasesti rapid solutii la probleme complicate.

Creativitatea poate aparea in orice activitate in care te implici, fie ca esti acasa, la scoala sau cu prietenii.

Pentru a intelege mai bine acest proces, iti oferim cateva tehnici de gandire creativa pe care le poti testa acasa.

Fa brainstorming.  Alege-ti un subiect (o lectie de la clasa) si lasa sa circule liber toate ideile care-ti vin in legatura cu el. Nu le prelucra, doar noteaza-le pe hartie si apoi reflecta asupra lor.

Joaca-te cu ideea. Daca ai o idee care nu este pe deplin conturata si mai trebuie retusata, ia-o cu tine la plimbare. Serios, iesiti la o plimbare prin parc! Aerul curat si miscarea ajuta la limpezirea creierului si la nasterea ideilor ingenioase.

Deseneaza o teorie. Ai invatat o teorie grea si simti ca nu ai inteles-o. Personifica acea teorie, fa-i un portret. Pune mana pe un creion sau pe o pensula si transpune in desen ideile care-ti vin in legatura cu acea teorie.

Nu te opri la un raspuns. Pune-ti o intrebare si gaseste cel putin 20 de raspunsuri diferite la ea. Pare imposibil, dar nu este. O sa fii surprins de varietatea si de bogatia de raspunsuri pe care le vei da.

Schimba perspectiva. Evita rutina si schimba micile obiceiuri cotidiene. De exemplu, alege un nou traseu in drumul spre scoală sau incearca un nou tip de mancare.

Incearca sunete noi. Daca iti place muzica pop, incearca sa asculti o simfonie a unui compozitor de muzica clasica. Fii in permanenta atent la tot ceea ce este nou si chiar daca nu-ti place, depune un pic de efort ca sa intelegi.

Daca ti se pare indrazneata abordarea creativa, o poti combina cu cea analitica. Majoritatea inovatiilor din stiinta au rezultat din imbinarea celor doua.

Morala: Nu te speria cand nu intelegi ceva la clasa. Cu putina creativitate, inspiratia iti poate oferi solutii la toate problemele. Doar tine minte sa iti notezi imediat ideile care vin, altfel le vei uita foarte repede.

 

Creeaza cont gratuit ExamenulTau
Creeaza cont gratuit ExamenulTau

Leave a comment