Cele mai eficiente 5 trucuri pentru îmbunătățirea memoriei

11/01/2016
imbunatatirea-memoriei

imbunatatirea-memoriei

Tehnici pentru îmbunătățirea memoriei

Conform unui articol despre capacitatea memoriei, există câteva nume din istorie care au beneficiat de o memorie excepțională. Alexandru cel Mare putea reține toate numele soldaților din armata sa, Mozart putea reproduce linii melodice complicate chiar și după prima audiție, iar Winston Churchill putea recita în întregime aproape toate operele  lui Shakespeare.

Este fascinantă capacitatea creierului de a stoca informații, nu-i așa?

Iată cele mai eficiente 5 trucuri pentru îmbunătățirea memoriei tale:

  1. Repetă

Știm că ai mai auzit-o până acum – repetiția este mama învățăturii. Pentru a memora eficient o noțiune, un nume sau un număr de telefon, repetă informația cu voce tare, concentrându-te în același timp la ceea ce încerci să reții.

De exemplu, vei reține mult mai ușor un nume dacă, după ce vei face cunoștință cu o persoană numită Alex, în loc de ”Îmi pare bine!”, vei spune ”Îmi pare bine de cunoștiință, Alex!”.

  1. Ia repere din jur

Sherlock Holmes spunea în timpul investigațiilor sale ”Vezi, dar nu obervi”, iar noi suntem de acord.

Ți s-a întâmplat să uiți cum se ajunge într-un loc pe care l-ai mai vizitat în trecut? Sau ai făcut același drum de mai multe ori, dar în continuare nu ai reținut cum se ajunge?

Dar la școală? Ai învățat ceva și ai uitat imediat? Data viitoare, ia-ți repere.

Reține informația odată cu un reper din manual. De exemplu, dacă manualul are imagini la lecția respectivă, încearcă să asociezi acel reper lecției pe care o înveți.

  1. Folosește-ți imaginația

Să zicem că urmează să susții Examenul de Evaluare Nationala, iar tu trebuie să ai la tine un act de identitate, un calculator de buzunar, un creion și o gustare. Ca să te asiguri că nu uiți aceste lucruri, folosește-ți imaginația pentru a transforma acele obiecte în ceva memorabil.

De exemplu, poate creionul este de fapt un șarpe în formă de 2 care vrea să folosească acel calculator de buzunar.

Pare o idee trăsnită, dar cu cât este mai ciudată povestea, cu atât mai ușor vei reține informația.

  1. Fii organizat

Dacă vrei să fii sigur că nu uiți ceva, notează-ți!

De exemplu,  dacă vrei să înveți eficient o lecție anume, scrie punctele principale pe hârtie. Aplică aceeași metodă dacă vrei să îți organizezi și activitățile de zi cu zi. Mai exact, notează-le în avans pe pagini diferite, în funcție de zilele în care au loc.

Scriind informația, creierul tău va avea timp să asimileze și să memoreze noutățile.

  1. Utilizează trucuri mnemonice

Cu ajutorul mnemotehnicilor poți reține liste lungi, ordonate.

Una dintre metode se numește Metoda Loci (vine de la pluralul cuvântului ”locus”, care înseamnă ”loc”, în latină).

Prin această metodă, memorezi lucruri asociate cu locuri. De exemplu, trebuie să pleci la cumpărături și nu vrei să iei lista după tine. Atribuie fiecărei clădiri sau grădini din drum câte o imagine mentală sau poveste ciudată care să îți aducă aminte de câte un lucru din lista ta. Astfel, odată cu drumul tău spre magazin vei parcurge și lista de cumpărături.

Tu ce tehnici pentru îmbunătățirea memoriei folosești?

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.