Un liceu bun, o adolescenta mai sigura

31/10/2016
Admiterea la un liceu bun

Admiterea la un liceu bun

Prin toate resursele pe care le angreneaza, admiterea la un liceu bun a devenit un eveniment „de familie“ in toata regula. E pregatit din timp, analizat pe toate partile, invocat la toate reuniunile importante. Se poarta discutii lungi, se fac planuri riguroase, se stabilesc strategii minutioase, totul in numele unei performante de care depinde cariera viitorului licean.

Prin urmare, admiterea la liceu presupune, sau presupunea pana de curand, un fel de ritual organizatoric pe care il urmau indeaproape toti elevii de gimnaziu: meditatiile (uneori chiar din clasa a V-a), culegerile de matematica (groase, stufoase, intimidante), consfatuirile de familie unde copiii isi raportau performantele scolare, iar parintii le evaluau cu ochi critic. In acest context, in ciuda bunelor intentii, intregul demers educational se afla sub semnul unor tensiuni impovaratoare.

Invatarea astazi – eficienta & placuta

De curand, insa, paradigma s-a schimbat intrucatva, odata cu introducerea metodelor alternative de invatare. In locul tensiunilor concentrate in jurul ideii de studiu, s-a instalat o relaxare justificata prin insasi eficienta acestor noi metode. Platformele online, de exemplu, sunt produse de invatare pe care elevii le pot utiliza autonom, cand au timp, fara ajutorul parintilor sau a profesorului meditator, imbinand atat educatia, cat si placerea adolescentilor de a folosi cele mai cool gadgeturi.

Astfel, elevilor le este incurajata dorinta de a cunoaste, curiozitatea nativa, placerea de a face singuri descoperiri si satisfactia de a intelege notiuni dificile. Pe langa beneficiile evidente pe care le are o atitudine pozitiva a copiilor fata de scoala, parintii isi doresc un liceu bun pentru copiii lor si din punct de vedere social. De cativa ani incoace au fost facute o serie de studii si statistici referitoare la violenta in scoli, atat in ce priveste relatia elevi-profesori, cat si relatiile dintre elevi.

In ultima perioada, tensiunile par a fi depasit limitele „admise“, consecinta fiind aparitia unui fenomen ingrijorator: bullying-ul. Definit ca un comportament ostil de excludere sau de umilire a altor indivizi ai grupului, bullying-ul este un fenomen ce apartine unei zone subterane, insuficient cunoscute pana nu demult. Lasa rani adanci, aproape imposibil de cicatrizat, cu efecte dureroase chiar si în viața adulta.

De cele mai multe ori, victimele agresiunilor fizice sau verbale sunt copii ce ajung sa traiasca, din cauza colegilor de scoala, amicilor din spatiul privat etc., emotii negative traumatizante. Rusinea, frica sau durerea in plan fizic sunt amplificate de faptul ca ele sunt experimentate in public, voluptatea agresorului fiind tocmai aceea de a-si umili victima in fata grupului. Motivul e simplu: pentru a se valida pe el însusi.

Declansatori ai actelor de violenta:

  • Felul în care copiii evalueaza o anumita situatie intr-un anumit moment.
  • Nivelul de educatie.
  • Backgroundul familial (relatia dintre parinti, relatia copilului cu parintii, comunicarea de acasa etc.).
  • Nivelul de EQ (inteligenta emotionala).
  • Anturajul care poate determina, in functie de lipsurile emotionale ale unui copil, comportamente problematice. Daca are carente evidente la capitolul acceptare, validare, respect, el va incerca sa le castige in interiorul grupului prin acte de teribilism.

Ce masuri imediate se pot lua atat la scoala, cat si acasa:

  • Identificarea factorilor care declanseaza actele de violenta, fie verbala, fie fizica.
  • Imbunatatirea comunicarii cu adolescentii. Folosirea acelor mijloace indicate de catre specialisti: ascultarea empatica, respectul, intelegere fata de transformarile emotionale ale copilului si fata de lipsa lui de exeperinta in gestionarea situatiilor noi/ conflictelor etc.
  • Medierea conflictelor atunci cand ele apar. Daca un incident se petrece la scoala, e indicat ca psihologul scolar sa discute cu ambele parti ale disputei. Comunicarea se va continua si acasa, acolo unde parintii reiau comunicarea atat pentru stingerea tensiunilor, cat si pentru lamurirea anumitor aspecte ce tin de gestionarea conflictelor.

Asadar, parintii isi doresc un liceu bun pentru copiii lor atat pentru educatia ce le garanteaza o cariera de succes, cat si pentru rata (posibil) mai mica de violenta in randul elevilor.

Profita de ofertele promotionale de pret ale produsul educational online ExamenulTau.ro, sau testeaza-l complet gratuit inainte!

 

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.