8 trucuri cheie pentru a fi mai creativ

25/01/2016
fii-mai-creativ

fii-mai-creativ

 

Cum sa fii mai creativ

Creativitatea este foarte importanta daca vrei sa excelezi la anumite materii, cum ar fii la Limba Romana.

Uneori, oricat ti-ai dori sa scrii o compunere extraordinara, pur si simplu nu poti sa scrii ceva creativ. Ti s-a intamplat vreodata?

Daca da, atunci iata ce sfaturi au cercetatorii renumiti din acest domeniu pentru a depasi astfel de momente:

  1. Fii curios

Creatorii exceptionali sunt cei care pun mereu intrebari, care nu se satura niciodata de noi informatii. Conform spuselor lui Einstein, formularea unei intrebari este mai importanta decat raspunsul ei.

Sawyer vine cu o completare si spune ca nu trebuie sa iti ghidezi procesul de gandire spre un rezultat anume, ci sa vezi pe parcurs ce anume poti descoperi.

Creativitatea este, prin definitie, descoperire, asadar, pentru a fi mai creativ trebuie sa fii mereu curios.

  1. Provoaca-te

Conform spuselor lui Anders Ericson, specialist in studiul creativitatii, „Creativitatea este practica deliberata, nu innascuta”.

Asadar, pentru a fi mai creativ, provoaca-te sa inveti mereu mai mult, nu te plafona, citeste, vezi filme, cauta idei, pune-ti intrebari.

  1. Observa

Emerson a spus „Oamenii vad ceea ce sunt antrenati sa vada”. Antreneaza-te sa vezi ce altii nu vad, nu iti trai viata cu ochelari de cal, da atentie detaliilor, si mentine-te deschis si curios. Cauta perspective, cauta rezolvari si interactioneaza continuu.

  1. Joaca-te

Alfred Whitehead spunea ca „Toate ideile au, la inceput, un caracter de nebunie”. Ce inseamna asta? Ca frica inhiba creativitatea, asadar trebuie sa exersezi constant. Practica in permanenta si experimenteaza noi domenii.

Uneori, solutia cea mai buna este sa abandonezi un proiect neterminat si sa revii la el a doua zi – vei fi uimit ce idei minunate iti pot veni dupa ce reusesti sa te detasezi macar temporar.

  1. Genereaza idei

Marii creatori au un lucru important in comun: au fost foarte productivi. Einstein a produs peste 240 de lucrari de stiinta, Richard Brison a creat peste 250 de companii, Bach compunea cate o cantata saptamanal, iar Picasso a pictat peste 200.000 de panze. Asadar, pentru a fi mai creativ, genereaza idei, chiar si gresite.

  1. Fa legaturi

Pentru a gandi creativ, folosim analogia. Adaptarea, substitutia si combinarea unor lucruri sau notiuni indepartate din punct de vedere al conceptului poate duce uneori la rezultate incredibil de creative, conform spuselor lui Keith Sawyer.

  1. Greseste

Conform spuselor cercetatorului Scott Adams, creativitatea este capacitatea de a face greseli si de a stii pe care sa le pastrezi. Cu alte cuvinte, filtreaza-ti gandurile. Nu orice gand merita retinut, insa ideile bune sunt mereu simple si firesti, dar in acelasi timp, inedite si utile.

  1. Pune in practica

Nolan Bushnell, fondatorul companiei Atari a spus „Oricine a avut odata o idee buna, pe cand facea dus. Dar cel care iese de la dus, se sterge si face ceva cu ideea aceea, e cel care face diferenta”.

Asadar, ideile bune trebuie sa fie si folosite, puse in practica, materializate cat mai curand posibil. Odata prezentate altora, aceste idei vor deveni fie validate, fie contrazise sau desfiintate, caz in care oricum va fi un castig, deoarece vei stii ce erori sa nu repeti.

„A fi creativ inseamna a-ti atinge potentialul de actualizare” – Maslow.

Concluzia este ca, desi toti suntem, in sinea noastra, creativi, acest har se pierde deseori pe parcursul educatiei, deoarece pofta de a inova pierde teren in fata optiunii de a alege o cale deja batatorita.

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.