7 sfaturi pentru a face față cu brio primului an de liceu

17/12/2015
primul-an-de-liceu

primul-an-de-liceu

Urmează Examenul de Evaluare Nationala și cu siguranță ai emoții pentru primul an de liceu. Schimbările pot fi înfricoșătoare, iar locurile noi implică și o perioadă de adaptare. Primul tău an de liceu va fi cel care va dicta felul în care vei petrece restul perioadei liceului, tocmai de aceea este atât de important cum va decurge acesta.

Iată 7 sfaturi pentru a trece cu brio peste primul an de liceu:

  1. Creează relații încă din prima zi

Odată cu începerea liceului vei cunoaște o mulțime de oameni noi, majoritatea dintre ei probabil la fel de temători de acest nou început ca și tine. Profită de asta pentru a-ți face prieteni și cunoștințe încă din prima zi.

Vei observa că veți avea în comun nu numai asta, ci probabil multe alte experiențe, mai ales cele specifice vârstei. Pornește conversații despre hobby-uri, despre cum a fost la Examenul de Evaluare Națională, despre ce așteptări ai de la liceu și instant se vor crea legături ce foarte probabil le vei păstra pe tot parcursul anului.

  1. Nu te compara cu ceilalți – vei evolua în ritmul tău

Canalele de socializare te pot induce în eroare. Doar pentru că observi că unii colegi se distrează grozav în timp ce și obțin note foarte bune, nu înseamnă că le vine mai ușor decât ție sau că ai motive să fii invidios. Cu toții știm că Facebook arată doar partea frumoasă a lucrurilor.

Focusează-te pe propriul tău drum și pe propria ta evoluție, investește timpul și efortul necesar în a obține notele pe care ți le dorești, iar rezultatele vor urma și ele.

  1. Fă-ți planuri și setează-ți țeluri

Acest prim an de liceu este fundația pe care vei tot construi până la facultate.

  • Setează-ți țeluri pentru fiecare semestru și mai apoi pentru tot anul

Țelurile de acest gen te mențin motivat și îți reamintesc pentru ce lupți.

  • Focusează-te pe țeluri mici, necesare pentru a-ți atinge acele țeluri mari

Dacă planul tău este să faci totul bine din prima, trebuie să fii conștient că nu se poate. În schimb te poți menține motivat setându-ți țeluri mici, pe termen scurt, pe care să le îndeplinești succesiv.

  • Urmărește-ți progresele

Odată ce vei începe să obervi rezultatele, această roată a succesului se va pune în mișcare, iar tu vei fi de neoprit.

Dacă nu poți rămâne motivat, cere ajutor. Roagă-ți părinții să te ajute dacă te simți copleșit sau dacă nu știi de unde să începi.

Pentru o părere obiectivă, le poți cere chiar lor să îți evalueze progresele.

  1. Fii activ, implică-te!

Fă-ți cunoștințe, leagă prietenii, comunică, întreabă, fii curios, înscrie-te în activități extracuriculare – toate acestea te vor menține activ și te vor ajuta să îți cultivi interesele.

  1. Obține cele mai bune sfaturi direct de la profesori

Nu ezita să ceri ajutorul chiar de la profesorii tăi – aceștia au repetat acest proces ani la rând cu numeroase alte generații de elevi, deci nu există întrebare – oricare ar fi asta – la care să nu aibă răspuns.

Cere-le să te ajute cu temele, cu materii la care întâmpini dificultăți, să îți ofere sfaturi să te organizezi mai bine, sau să îți ofere informații despre cursuri extracuriculare care te-ar putea ajuta exact la materiile la care te descurci mai greu.

  1. Folosește-te de aplicații inteligente

Generația aceasta are un mare avantaj: beneficiază de ajutorul tehnologiei. Folosește-te de smartphone-ul tău pentru mai mult decât Facebook! Încearcă aplicații menite să te ajute cu temele sau cu o mai bună organizare și cu siguranță vei găsi una ideală pentru tine, care să te ajute să îți menții o agendă de activități, să îți planifici proiecte la care trebuie să lucrezi sau teste pentru care trebuie să înveți. Astfel vei elimina complet posibilitatea de a uita de o lucrare sau o temă.

Programează-ți inclusiv perioade în care îți dorești să înveți, dar și perioade în care ți-ai propus să te relaxezi. Un bun balans între perioadele de muncă și repaos reprezintă cheia succesului la învățătură.

  1. Fii responsabil

Ține minte că tot ceea ce faci este o semnătura a ta, așadar tratează totul prin prisma acestui lucru. Cine ești pe perioada liceului va influența cine vei deveni la facultate și mai apoi ca membru al societății.

Tu ești gata pentru primul an de liceu?

testeaza gratuit platforma

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

One thought on “7 sfaturi pentru a face față cu brio primului an de liceu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.