5 modalități de a combate stresul dinaintea Examenului de Evaluare Națională

06/01/2016
stres-evaluare-nationala

stres-evaluare-nationala

Urmează să susții Examenul de Evaluare Nationala și stresul nu te lasă să te bucuri nici măcar de vacanța de iarnă? Te înțelegem, este un examen important.

Uneori, puțină presiune este chiar benefică pentru a pune lucrurile în mișcare, însă dacă stresul te copleșește trebuie să iei măsuri.

Iată 5 dintre cele mai comune gânduri negre care stresează elevii inainte de Examenul de Evaluare Națională și 5 soluții pentru ele:

 PROBLEMA 1: Nu voi reuși să rețin atâta informație!

Ai momente în care îți spui că totul este pur și simplu prea mult pentru tine? Simți că îți explodează capul gândindu-te la cât ai de învățat? Stai liniștit – nu ești singurul!

Mulți elevi și studenți se simt deseori copleșiți de cantitatea mare de materie pe care trebuie să o învețe. Mai ales dacă au procrastinat o mare parte din timpul dinaintea examenului.

SOLUȚIA: Fă-ți un orar!

Ai două mari beneficii dacă alegi să îți creezi un orar: te va ajuta să te organizezi și te va scăpa de o mare parte din stresul organizării. Cu ajutorul orarului vei vedea că de fapt este timp să recapitulezi toată materia până în examen.

 

PROBLEMA 2: Nu știu de unde să încep!

Te regăsești? Acesta este unul dintre principalele motive pentru care mulți elevi amână să se apuce de învățat – pentru că nu au țeluri stabilite. Este ca și cum ai vrea să pleci într-o excursie dar nu știi destinația. Dacă nu știi unde te duci, de unde să știi de unde să pleci?

Fără o destinație, vei sfârși stând pe loc.

SOLUȚIA: Fă-ți o hartă a subiectelor!

Harta subiectelor este o listă a capitolelor pe care vrei să le înveți, ordonate în funcție de nevoile tale.  Aceasta poate fi împârțită în capitole, sub-capitole și puncte principale.

A nu știi de unde să începi este ca și cum nu ai știi ce să înveți.  Fă-ți o hartă a lecțiilor pe care trebuie să le recapitulezi și vei putea astfel urmări ce materie ai parcurs deja și cât mai ai până termini.

De fapt, îți recomandăm să începi pregătirea pentru Examenul de Evaluare Națională cu o hartă de subiecte. Îți va oferi o privire de ansamblu și un curs logic pe care trebuie să îl parcurgi pentru a învăța materia necesară.

Cu ajutorul acestei hărți te vei putea asigura că nu uiți să înveți o lecție importantă, sau invers – vei fi sigur că nu înveți o lecție total irelevantă pentru examenul pe care urmează să îl susții.

 

PROBLEMA 3: Nu îmi ajunge timpul!

trece-timpul

trece-timpul

Niciodată nu pare că este suficient timp atunci când trebuie să dai un examen – este multă materie de recapitulat și cel mai probabil nu îți vine să te apuci de învățat decât cu puțin timp înainte.

Dacă stai să calculezi, ai de fapt suficient timp la dispoziție – trebuie doar să îl valorifici.

SOLUȚIA: Începe ACUM!

Știm că este deja un clișeu, însă dacă și tu consideri că ai prea puțin timp de învățat la dispoziție, atunci trebuie să începi chiar acum. Astăzi, nu mâine!

Învățarea eficientă necesită timp și repetiție, iar asta înseamnă că nu poți comprima toată acea informație în doar câteva zile.

De multe ori, totul se rezumă la a te menține motivat. Însă a conștientiza că acest examen îți poate influența viitorul academic ar trebui să fie suficient cât să te mențină alert și implicat.

 

PROBLEMA 4: Se pune prea multă presiune pe mine!

La un pol sunt elevii dezinteresați, care lasă totul pe ultima sută de metri, iar la extrema cealaltă sunt cei care se stresează până la epuizare. Dacă faci parte din a doua categorie, atunci este cazul să iei in considerare soluția noastră.

SOLUȚIA: Privește lucrurile în perspectivă!

Dacă ești un elev implicat, înveți cu plăcere și încerci să excelezi, atunci poți fi sigur că vei reuși într-un fel sau altul.

Da, examenele sunt stresante și da, probabil la fel de mult te vei stresa și la facultate, însă poate e timpul să apeși pedala de frână și să privești puțin lucrurile în ansamblu: dacă ai învățat materia și continui să o recapitulezi regulat, atunci e cazul să te stresezi mai puțin.

 

PROBLEMA 5: Nu știu ce trebuie să fac!

Cu alte cuvinte, nu știi prin ce modalitate să înveți eficient, nu mecanic. Aceasta este o problemă foarte des întâlnită printre elevi, însă și foarte ușor de soluționat.

SOLUȚIA: Găsește-ți propria metodă de învățare!

Există o mulțime de strategii de învățare care te pot ajuta în privința asta – trebuie doar să o găsești pe cea care funcționeazăa în cazul tău. Nu există o metodă unică, eficientă pentru toți elevii, așa că aflarea celei potrivite ție este vitală – vei învăța mai ușor și mai eficient.

Sperăm că am reușit să cuprindem principalele tale temeri referitoare la examen. Tu ce probleme întâmpini în pregătirea ta pentru Examenul de Evaluare Națională?

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
The following two tabs change content below.

Bianca Varbanciu - Editor Coordonator ExamenulTau.ro

Bine ati venit pe Blogul ExamenulTau.ro! Aici veti gasi informatii utile despre Examenul de Evaluare Nationala, clasa a VIII-a, admiterea la liceu, sfaturi de invatare si multe altele. Testele si meditatiile online la matematica si romana care se regasesc in platforma ExamenulTau.ro va vor ajuta sa intrati la liceul dorit! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.