5 metode dovedite științific pentru învățare eficientă

08/01/2016
invatare-eficienta

invatare-eficienta

Nu toți au o metodă de învățare eficientă, de aceea unii elevi iau note mari, alții nu. Unii lasă tot ce au de învățat pe ultima sută de metri, alții au nevoie de timp pentru a-și sublinia cu markerul toate ideile importante din manual.

Studiile arată că sunt unele metode care au fost încercate și care s-au dovedit a fi cu adevărat eficiente pentru a învăța nu numai pentru un singur examen, ci pentru tot restul vieții.

Și cine altcineva ar fi mai potrivit să vorbească despre asta decât câștigătorul premiului Nobel – Richard Feynman?

James Glick vorbește în biografia despre viața Richard Feynman din 1993 despre tehnicile timpurii folosite de Feynman pentru a învăța, în timp ce frecventa cursurile Universității Princeton:

”Lua un caiet nou și scria pe prima pagină LUCRURI DESPRE CARE NU ȘTIU NIMIC. Atunci pentru prima, dar nu și ultima oară, și-a reorganizat cunoștințele. A lucrat timp de săptămâni întregi la reducerea punctelor din acea listă, căutând în permanență inconsistențe sau feluri eficiente de a învăța.”

Când înveți ceva dificil e nevoie de studiere profundă pentru a înțelege. Uneori e dificil să îți dai seama de unde să începi, însă dacă îți organizezi gândurile pe hârtie, poți simplifica foarte mult procesul.

Transpune-ți gândurile în ceva fizic și te vei simți motivat să învestești efortul mintal pentru a învăța lucrurile respective.

Repetarea la intervale regulate este de asemenea o metodă mult mai bună decât să încerci să reții multă informație odată. Acest lucru depinde însă de stilul de învăţare al fiecărui elev,

Este necesar să iei pauze. Creierul este un mușchi care evident obosește de la stres constant. Dacă poți, ia pauze o dată pe oră – te va ajuta să înveți mai eficient. Un studiu din 2014 al Universitășii din Toronto arată că și dacă sari peste pauza de masă îți scade productivitatea.

Nu încerca să înveți ceva citind pur și simplu materia de mai multe ori. Deși pare metoda cea mai la îndemână, cu siguranță nu este cea mai eficientă.

Un studiu din 2010 al Universității Washington din Saint Louis arată că dacă te testezi în loc de a citi același material la nesfârșit, ai șanse mai mari să reții materia respectivă mai repede. Utilizarea planșelor de memorie sau chiar și repetarea informației cu ochii închiși sunt metode mult mai eficiente decât a citi de ”n” ori același lucru.

Din păcate toate aceste metode înseamnă să investești timp și efort pentru a obține rezultatele dorite. Vestea bună este că sunt foarte multe tehnici de învățare pe care le poți încerca. Trebuie doar să găsești ce metodă de învățare e eficientă pentru tine!

Nu uita sa dai share:
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Whatsapp
Whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.