Crede in reusita la examene!

Crede in reusita la examene!

Reusita

In pragul examenelor importante, cum ar fi examenul de Evaluare Nationala, stresul este foarte mare si asteptarile la fel. Tinzi sa-ti pierzi speranta si crezi ca nu vei reusi sa treci cu bine peste aceasta perioada? Dar colegii tai? Unii dintre ei par atat de siguri de reusita lor incat te intimideaza si mai mult. Cum reusesc ei sa ramana calmi si optimisti? Nu este un secret asa mare, este vorba despre increderea in sine!

Cea mai puternica arma pe care un elev o poate avea este increderea in propriul succes. Este acea voce interioara care-ti spune ca orice s-ar intampla, tu vei reusi. Poate nu astazi, poate nu maine, dar, intr-un final, vei reusi!

Pentru a descoperi daca ai sau nu încredere in tine, compara cele doua exemple din tabelul nostru:

Ȋncredere în sine Lipsă de încredere în sine
Faci ceea ce crezi că este corect indiferent de criticile celorlalţiAcţionezi bazându-te numai pe ceea ce spun ceilalţi
Ȋţi place să-ţi asumi riscuriRămâi în zona de confort, te temi de eşec
Ȋţi recunoşti greşelile şi înveţi din eleȊncerci să-ţi ascunzi greşelile şi speri că nimeni nu le va observa
Accepţi complimentele cu graţieRefuzi complimentele şi spui că oricine ar fi putut face acel lucru

Daca nu detii aceasta abilitate in mod natural, lucreaza sa o dobandesti! Venim in ajutorul tau cu 3 pasi simpli:

  1. Pregateste-te pentru calatorie. In primul rand trebuie sa intelegi cine esti, unde vrei sa ajungi si, mai ales, sa-ti doresti cu adevarat sa te schimbi. Gandeste-te la 5 lucruri importante pe care le-ai realizat si la 5 lucruri care conteaza pentru tine. Vezi daca ele coincid. Mai departe, incearca sa-ti duci la indeplinire planurile eliminand discursul negativ. Inlocuieste expresiile de genul “Nu pot!”, “Nu voi reusi!” cu “O să pot!” si “O sa reusesc!”. Cu exercitiu constant, expresiile se vor transforma in actiuni.
  2. Construieste-ti expertiza pentru a reusi. Uita-te la dorintele tale si identifica acele calitati de care ai nevoie pentru a le îndeplini. Incepe cu pasi mici si siguri si, mai ales, fii sincer cu tine. Seteaza-ti obiective specifice! De exemplu, propune-ti sa inveti o notiune grea in 2 zile. Pentru aceasta activitate vei aloca un numar de ore pe zi. Dupa ce ti-ai îndeplinit acest scop, propune-ti sa inveti un sfert din materia de examen intr-un anume numar de zile. Si tot asa, pana cand te declari multumit de evolutia ta.
  3. Accelereaza catre succes. O data ce obiectivele de mai sus au fost atinse, incearca sa-ti construiesti altele mai ambitioase. Dar niciodata nu pierde contactul cu realitatea. In fiecare zi, la fel ca in sport, fa-ti incalzirea cu scopuri noi si interesante. Noteaza-ti fiecare noua cucerire si fiecare schimbare pozitiva de atitudine. Cand iti pierzi speranta si te gandesti sa renunti, reciteste aceste notite si nu renunta.

Vrem sa stim daca ai incercat trucurile noastre! Cat de departe ai ajuns?

ExamenulTau.ro este alternativa la meditatie la matematica si meditatie la romana

Creeaza cont gratuit ExamenulTau
Creeaza cont gratuit ExamenulTau

Leave a comment